Tényleg betegek leszünk, ha megreccsen a szívünk

Forrás: Dreamstime -
betegség szívderítő kutatás szívbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok az emberek, akik elveszítik a partnerüket, legalább egy évig a szívbetegségek megnövekedett kockázatát szenvedik el - mutatták ki egy új, átfogó kutatásban.

A felmérés során kimutatták, hogy egy hozzánk közel álló személy halála vagy elvesztése nemcsak lelki bánatot okoz, nemcsak a „szívünk szakad meg”, hanem ténylegesen olyan fizikai változásokat indíthat el, amelyek súlyos szívbetegséget okoznak. Egy új kutatásban kimutatták, hogy azoknál,

akiknek meghalt a partnerük, kimutathatóan magasabb lett a pitvarfibrilláció

vagy a szabálytalan szívritmus kockázata, és ezek a hatások hosszú ideig meg is maradnak.

Forrás: Dreamstime

A kutatók hosszú ideig tanulmányozták a stressz hatására, a házastársukat elvesztő embereknél kialakuló cardiomyopathiát, azaz a megszakadó szív jelenségét, amikor úgy érzik, mintha szívrohamuk lenne. Ilyenkor kapkodó levegővétel, mellkasi fájdalom alakulhat ki, ám artériaelzáródás nem következik be. A szakértők szerint mindezért a kiáramló stresszhormonok a felelősek, amelyek az erős érzelmeket kiváltó események miatt termelődnek. Az Open Heart című folyóiratban közzétett új tanulmányban a kutatók utánanéztek annak, hogy vajon a partner elvesztése hozzájárul-e a pitvarfibrilláció magasabb kockázatához, és ha igen, akkor mekkora a kockázatnövekedés.

A kutatás részleteit elolvashatod a Szívderítő.hu cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.