Attól is hízunk, hogy éjszaka dolgozunk

Forrás: Dreamstime -
szívderítő kutatás életvitel hízás nővér életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a múltban több tanulmány is szoros kapcsolatot tárt fel az éjszakai munka és a szívkoszorúér-betegség emelkedő kockázata között, egy új vizsgálat azt mutatja, hogy ez a történet korántsem ilyen egyszerű. 

Ha valaki abbahagyja az éjszakai munkát, az ezzel járó kockázatok idővel csökkennek – mondta el Dr. Céline Vetter, az amerikai Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a kutatás vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az adatokat még módosíthatják az olyan tényezők, mint például a testtömegindex, a fizikai aktivitás, az étrend és a dohányzás.

Forrás: Dreamstime

A vizsgálatban a Nurses' Health Study és a Nurses Health Study 2 (NHS és NHS2, az ápolónők egészségét felmérő vizsgálatok) adatait elemezték. A két kutatás 24 éve alatt 189 158 nő vett részt a vizsgálatokban, amelyek a szívkoszorúér-betegség 18 százalékkal, illetve 27 százalékkal nagyobb kockázatát tárták fel azoknál, akik 10 évet, illetve annál is többet dolgoztak éjszakai műszakokat is tartalmazó váltott műszakban, azokhoz viszonyítva, akik nem dolgoztak éjszaka. A követési időszak első felében kifejezettebb volt az az összefüggés, mint a másodikban, amikor a vizsgált hölgyek közül kevesebb vállalt éjszakai műszakot.

A megdöbbentő vizsgálati eredményeket a Szívderítő.hu cikkében olvashatod el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.