interjú 1-es típusú cukorbetegség cukorbetegség diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reznák Róbert 26 éves, mentős, imádja a hivatását, megjárta az El Caminót, szeret utazni – és 1-es típusú cukorbeteg immár ötéves kora óta. Vajon hogyan éli meg mindezt egy fiatal, élettel teli férfi? Hogyan áll hozzá a környezete? Mi az az állapotára irányuló kérdés, amivel ki lehet kergetni a világból? Miért érzi magát mégis erősebbnek bárki másnál? A cukorbetegek világnapja alkalmából készült beszélgetésünkből minden kiderül.

Robi mindössze ötéves volt, amikor 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálták. Éppen 21 évvel ezelőtt került kórházba egy tüszős mandulagyulladás és egy azt követő antibiotikum-kúra után. Hivatalos állásfoglalás, magyarázat nincs, miért pont ekkor és ettől alakult ki nála a betegség, ám az orvosok szerint valószínű, hogy egy nagyobb immunrendszer-deficit miatt lett cukorbeteg.

Reznák Róbert Forrás: Reznák Róbert

Mi az 1-es típusú cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében a hasnyálmirigyben az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek úgynevezett béta-sejtjei pusztulnak el. A pusztulás következtében nem termelődik inzulin, ez pedig inzulinhiányhoz vezet. A sejtek pusztulását autoimmun folyamat okozza, az ezt kiváltó ok azonban a mai napig sem ismert.
Forrás: Dreamstime

„Igazából soha nem ért semmilyen megkülönböztetés emiatt, csak egyre emlékszem az óvodából. Egy lány volt az, Alíznak hívták. Volt valami megjegyzése. Nem tudom már, mi volt az. Valami, amiben a kakaós csigáról volt szó. Tudod, nekem a kezdeti szakaszban szigorúan tartanom kellett a napi ötszöri étkezést a főétkezések közötti mellékétkezéseket is. Volt egy külön kis asztalom, ahol ezeket intézhettem. Amíg a többiek játszottak, addig nekem oda félre kellett vonulnom, és ennem kellett.

Robi ennek ellenére „szerencsésnek" tartja magát, hiszen nagyon sok cukorbetegnek még annak ellenére sem normális a cukorszintje, hogy odafigyel a diétára, és betartja az előírásokat. 21 év alatt megtanult olvasni a teste jelzéseiben, és már pontosan tudja, mikor van gond, és tisztában van vele, hogyan tud ura maradni a helyzeteknek – persze nem minden esetben.

Mit jelent a hipoglikémia?

Az az állapot, amikor a vércukorszint a normális érték (3 mmol/l) alsó határa alatt van, és abnormálisan kevés glükóz található a vérben. Sokféle tünete lehet, az alapproblémák az agy alacsony glükózellátottságából adódnak, ami miatt működési zavarok lépnek fel: zavartság, dezorientáció, eszméletvesztés. Legrosszabb esetben kómát vagy akár halált is okozhat.

Forrás: Dreamstime

Így tudsz segíteni

Amennyiben egy 1-es típusú cukorbetegnél leesik a vércukorszint, semmi esetben sem szabad inzulint adni neki - szögezi le Robi. „Ha az alacsony vércukorszint tünetei jönnek elő, vércukorszintet kell először mérni. Leesett vércukorra inzulint adni nem szabad, mert csak rosszabb lesz. Ezzel sokan nincsenek tisztában sajnos: cukorbeteg, akkor szúrja magát, ezért ha nincs jól, akkor kapjon inzulint." Amennyiben a vércukorszintmérés után kiderül, hogy magas a cukorszint, abban az esetben kaphat csak a beteg inzulint. Ha azonban alacsony, szőlőcukrot adjunk neki – ez általában minden cukorbetegnél van.

Bár Robinak mára élete részévé vált a betegsége, mégis úgy véli: 21 év alatt bárki hajlamos lehet arra, hogy beleunjon.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

Az 1-es típusú diabéteszesek úgynevezett inzulinhiányos betegek, náluk sokkal gyakrabban fordulnak elő súlyosabb tünetek, mint a 2-es típusúaknál. Az 1-es típusúak esetében, amely főként fiatalokat érint, az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása okozza a betegséget, míg a 2-esnél (amelyet időskori cukorbetegségnek is szoktak nevezni) ezek a sejtek nem pusztulnak el: a nem megfelelő inzulinhatás miatt nem jut elég vércukor a sejtekbe. A témáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.