Cukorbeteg-kiskáté - te mennyire ismered a diabéteszt?

Forrás: Thinkstock -
betegség megelőzés egészség magas vérnyomás diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran emlegetjük a cukorbetegséget, azt hisszük, jól ismerjük, pedig sokszor még maguk a cukorbetegek sincsenek teljesen tisztában betegségük sajátosságaival. A Life.hu az Országos Egészségfejlesztési Intézet segítségével gyűjtött össze néhány fontos információt.

Alapvetően két típusa van a cukorbetegségnek, az egyik az 1-es, a másik a 2-es típus. Ezen kívül beszélünk még terhességi cukorbetegségről, ami egyre gyakoribb, a 2-es típusú diabétesznek egyfajta előfutára.

Forrás: Thinkstock

"Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti, de fiatal felnőtteknél is megjelenhet. Harmincéves kor felett már ritkán alakul ki. Az érintettek általában nem elhízottak, de ez nem alapszabály, első ránézésre sem a kor, sem a testsúly alapján nem lehet megállapítani, ki melyik típusba tartozik" – mondta el a Life.hu-nak dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrin Központ belgyógyász-endokrinológusa, diabetológusa.

1-es típusú diabétesz - egy életen át tartó betegség?

Az 1-es típusú diabéteszesek úgynevezett inzulinhiányos betegek, náluk sokkal gyakrabban fordulnak elő súlyosabb tünetek, mint a 2-es típusnál. Ha nem kapnak időben inzulint, nagyon gyorsan rossz állapotba, akár kómába is kerülhetnek. Mint megtudtuk, ennek a típusnak két fajtája van: az egyik az autoimmun, a másik az úgynevezett idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Az előbbi a gyakoribb, a betegség elején a vérből ki lehet mutatni a betegségért felelős antitesteket. Az 1-es típusú cukorbetegek jellemzően életük végéig inzulinra szorulnak, ez alól egyedül akkor mentesülnek, ha van mód hasnyálmirigy-transzplantációra.

2-es típusú diabétesz – visszafordítható a folyamat

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, főleg elhízottaknál, illetve nem túlsúlyos, de inzulinrezisztens felnőtteknél. A diabétesznek ez a típusa azonban ma már gyermekeknél is egyre gyakoribb, ami komoly probléma, mert rendszerint a gyerekkori elhízás szövődménye. A 2-es típusú cukorbetegség felismerése idején inzulinkezelésre rendszerint még nincs szükség, első körben elég az életmódváltás, elegendő a diétára és testsúlyra, a testmozgásra való odafigyelés. Emellett metformin hatóanyagú gyógyszerek adása jön szóba, ebből a típusból már nagyon sokféle elérhető. Ha az életmódváltás és kezelés hatására a testsúly jelentős mértékben csökken, a 2-es típusú cukorbetegség vissza is fejlődhet egy korábbi pre-diabétesz stádiumba, ami hatalmas különbség az 1-es típushoz képest, amelyből nincs visszaút.

Forrás: Thinkstock

Megváltozott a tiltólista – jöhet akár a szőlő is?

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek diagnózisát mihamarabb felállítsák, az életmódváltást és a kezelést korán megkezdjék. Ehhez az orvos mellett dietetikus segítségére is nagy szükség van. A betegeknek ők tudják elmondani, mit hogyan főzhetnek, étteremben mit rendelhetnek. A cukorbetegek diétája a közhiedelemmel ellentétben nem sokban különbözik a jól összeállított, kiegyensúlyozott táplálkozástól. „A fő különbség, hogy gyakran kell keveset enniük, de ezt leszámítva szinte mindent fogyaszthatnak, csak keveset: egyszerre nem tanácsos 50 grammnál több szénhidrátot fogyasztaniuk. Ez kevesebb, mint két zsömle. Ennek oka, hogy esetükben az ennél nagyobb mennyiséget még az ultragyors hatású inzulin – ami a legjobban imitálja a hasnyálmirigy fiziológiás működését – sem tudja kezelni. Míg azonban régebben azt gondolták, hogy bizonyos ételek abszolút tiltólistán vannak, ma már más az álláspont: például a korábban abszolút tiltott banánból és szőlőből is lehet fogyasztani, de csak pár szeletet, illetve szemet – emeli ki Molnár doktornő.

Matek a konyhában

A cukorbeteg számára megfelelő szénhidrátbevitel mennyiségét a diabetológus többek közt a tünetek, a beteg vércukorszintje, testsúlya és fizikai aktivitása, munkavégzésének típusa alapján határozza meg. Mint Fekete Krisztinától, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusától megtudtuk, ez a gyakorlatban nagyon különböző lehet. "Van például olyan az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek, aki naponta 220–250 gramm szénhidrátot fogyaszt, az ebédje 70 grammos. Ezzel szemben egy olyan felnőtt, aki 2-es típusú diabéteszben szenved és túlsúlyos, van, hogy csak napi 150 gramm szénhidrátot fogyaszthat. Ebből jól látszik, mennyire széles skálán mozog az elfogyasztható szénhidrát-mennyiség” – magyarázza a szakértő. A dietetikus kiemeli, hogy az étrend meghatározása mellett nagyon fontos a rendszeres kontroll, ami történhet diabetológiai szakrendelésen és a háziorvosnál is, attól függően, ki gondozza a beteget. Ez azért fontos, mert a vércukorszintek változása nem csak a gyógyszeres vagy inzulinos terápia módosítását teheti szükségesé, hanem az étrendét is. Változhat például a beteg számára szükséges szénhidrát és bevihető kalória mennyisége is. Elengedhetetlen az is, hogy a beteg tudja, hogyan lakhat jól például 20 gramm szénhidrátot tartalmazó uzsonnájával anélkül, hogy túllépné a meghatározott szénhidrát mennyiségét. Ilyenkor sokat számít az, ha korpás zsemléje mellé rostos zöldségeket, például retket, jégsalátát, fogyaszt. A táplálkozás esetleges korrekciója miatt fontos, hogy a vércukorszintet a csak gyógyszert szedő cukorbetegek is rendszeresen mérjék, ne csak az inzulinosok.

Alattomos és éveken át rombolhat a 2-es típusú diabétesz

A cukorbetegségnek több tünete is van. Az 1-es típusnál a beteg sokat iszik, gyakran és sokat vizel (poliuria), emellett fogyni kezd, pedig sokat eszik (polifágia). Ez azért van így, mert a szervezete nem tudja hasznosítani a szénhidrátot. A 2-es típus azonban nem jelentkezik rögtön ennyire jellemző tünetekkel. Alattomos betegség, gyakran csak akkor veszik észre, amikor már kialakultak a szövődményei. Például szemvizsgálatnál, vagy a vesefunkció romlása miatt, amikor a háttérben meghúzódó diabétesz már évek óta fennáll.

A betegség megállapításához vérvétel szükséges, amit legalább egyszer meg kell ismételni, laboratóriumban kell kiértékeltetni. Az ujjbegyes vércukorszint-mérés akkor számít sokat, amikor a laboreredmények alapján már biztosan fölállították a diagnózist. Az otthoni mérés a mindennapokat teszi könnyebbé, segíti, hogy a beteg jól szervezhesse életét, be lehessen állítani a gyógyszer, illetve az inzulin adagolását. A mérés gyakorisága a betegség súlyosságától függ, de szerencsés minél gyakrabban ellenőrizni a szinteket, mert abból derülhet ki, hogy a szervezet hogy reagál az egyes élelmiszerekre. Panasz esetén mindenképpen mérni kell a vércukorszintet, emellett javasolják, hogy a cukorbetegek reggel, éhgyomorra is szúrják meg az ujjbegyüket. Van, akinek naponta többször, minden nagyobb étkezés előtt és után át kell esnie ilyen teszten, és van, akinek éjszaka is.

Forrás: Thinkstock

Csalóka vércukorszint - napló

A szénhidrát-anyagcsere gondozása során a betegnek évente legalább négyszer laborvizsgálaton is részt kellene vennie. Ennek oka, hogy haemoglobin A1c szintet csak itt tudnak mérni. Ez az érték utal arra, hogy az elmúlt két-három hónapban milyen volt az átlagos vércukorszint. Ez azért is fontos, mert a beteg saját naplója időnként csalóka: ha tudja, hogy orvoshoz megy, hajlamos jobban figyelni a diétájára, emiatt pedig a valóságosnál jobb eredményeket produkál a vizit előtti hetekben, a vércukorszint-naplójába kedvezőbb számok kerülnek a valóságosnál. A laborvizsgálatok közül fontos lehet a fruktózamin-szint meghatározása is, amely az elmúlt két hét átlagos vércukorszintjét tükrözi. Ezt főképp terhességi diabétesznél nézik.

A diabétesznek van egy kevésbé ismert, eléggé aluldiagnosztizált fajtája is, az úgynevezett "MODY" (maturity onset diabetes of the young). Ez tulajdonképpen olyan felnőtt diabétesz, mely fiataloknál jelentkezik és a glükóz anyagcseregénjeinek mutációja miatt alakul ki. Ennek fennállását csak géndiagnosztikai módszerekkel lehet igazolni.

Nem részeg - cukorbeteg!

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet különösen nagy hangsúlyt fektet a diabétesz megelőzésére, de ugyanilyen fontosnak tartja azt is, hogy a környezet helyesen értékelje és felismerje azt, ha a közelében lévő cukorbeteg rosszulléttel küzd. Gyakori ugyanis, hogy a hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) állapotban lévő beteget egyszerűen részegnek nézik, és sorsára hagyják - elfordulnak, nem segítenek és nem hívnak mentőt.
Éppen ezért fontos felismerni a hipoglikémia tüneteit, valamint megszerezni azokat az ismereteket, amelyek akár a cukorbeteg életét menthetik meg.
A nemvagyokreszeg.hu weboldal e gondolat mentén született.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.