Sok nőben talán éppen akkor vetődik fel először a terhesség gondolata, amikor a korábban élvezettel elfogyasztott reggeli kávénak már az illatától is felfordul a gyomra. Nekik ezzel el is intéződött a várandósság alatti kávézás dilemmája, a többi kismamának azonban továbbra is kérdéses, hogy továbbra is indulhat-e a napjuk kedvenc feketéjükkel, vagy a kisbabájuk védelme érdekében le kell-e mondaniuk róla?

Szakértők egyetértenek abban, hogy a várandós kismamáknak érdemes a minimum alá csökkenteniük a napi adagjukat születendő gyermekük egészsége érdekében.

A szakértők szerint szabad kávézni a terhesség alatt is, mindössze a mennyiségre kell odafigyelniForrás: Thinkstock

A túlzásba vitt kávézás ugyanis a benne lévő koffein miatt fokozza a vetélés és az alacsony születési súly kockázatát, kivonja a kalciumot a csontokból, csökkenti a vas szintjét, élénkítő hatása miatt pedig felelőssé tehető az álmatlanságért, illetve fejfájást és gyomorégést is okozhat. Mindezek ellenére a szakértők szerint szabad kávézni a terhesség alatt is, mindössze a mennyiségre kell odafigyelni.  De pontosan mennyi is az annyi?

A kulcs a mértékletesség

Lemondani tehát akkor sem kell a kávézásról, ha kisbabát vársz, egyedül a napi ajánlott mennyiségre kell figyelned. A szakemberek között a 100 milligramm koffein jelenti a biztonságos határt: ez nagyjából egy csésze presszókávényi mennyiséget takar.

Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy nem csupán a kávé tartalmaz koffeint, így nem csupán az egy csésze feketédet kell beleszámolnod a napi ajánlott mennyiségbe. Számolj vele, hogy egy csésze feketetea, egy pohár kóla vagy egy szelet csokoládé is tartalmazhat koffeint.  Ezért érdemes minden egyes élelmiszernél nagyobb gonddal eljárnod, és elolvasnod, pontosan mennyi is található bennük ebből az anyagból.

A szakemberek között a 100 milligramm koffein jelenti a biztonságos határtForrás: Thinkstock

Nem is gondolnád, miben lehet még koffein

Ezeken az ételeken és italokon túl egyes gyógyszerek is tartalmaznak koffeint, ezért ha várandós vagy, mindenképp tájékoztasd róla az orvosodat és a gyógyszerészed még akkor is, ha recept nélküli szert vásárolsz.

Mindezek ellenére sem érdemes lemondanod az ételek és italok élvezetéről, csak egy kevés változtatás szükséges a részedről: a szokásos tejeskávédat kérd koffeinmentes kávéból, avagy próbáld ki a mennyei ízű gyümölcs- vagy rooibos teákat!