Mi történik, ha egy ekcémás beteg napozik? Jelentkezhet-e kisbabáknál az ekcéma, és hogyan lehet kezelni? Kérdések és válaszok az ekcémáról.

Mi az ekcéma:

Az ekcéma bizony az egyik leggyakoribb és legmakacsabb bőrbetegség. Akkor beszélünk ekcémáról, ha a bőrünk hajlamos az irritációra, rettentően száraz, így elveszíti a védekező funkcióját.

kkor beszélünk ekcémáról, ha a bőrünk hajlamos az irritációra, rettentően száraz, így elveszíti a védekező funkciójátForrás: AFP

Az ekcéma tünetei:

Ahogyan a legtöbb bőrbetegség esetében, úgy az ekcémánál is szabad szemmel jól láthatóak a betegség tünetei. Az ekcéma először vörös foltokkal nedvedző hólyagokkal jelentkezik. A leggyakrabban érintett testtájak az arc, a fejbőr, a kéz és a csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. A tüneteket, erős, olykor már szinte elviselhetetlen viszketés kíséri, ám a vakarózás csak ronthat az ember állapotán.

Hogyan kezeljük?

Az ekcémát nem lehet gyógyítani, azonban tünetmentesíteni igen! Fontos, hogy kerüljük azokat a kiváltó anyagokat, amelyek az allergiát okozzák. Ezek lehetnek kemikáliák, de akár ételek, vagy egyes állatok szőre is. Az ekcémás betegeknél elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos hidratálás. Bőrgyógyászok azt javasolják, hogy minden zuhanyzás után, minőségi, könnyen felszívódó krémmel kenjék be a bőrüket. Kerülendő a forróvízes fürdés, hiszen az még jobban kiszárítja az egyébként és sérülékeny bőrt. Tévhit, hogy az ekcémás emberek nem napozhatnak. Természetesen ők is élvezhetik a nyári napsugarakat, ugyanakkor a bőrgyógyászok azt javasolják számukra, hogy csakis délután négy óra után, maximum 15 percet töltsenek a napon.

Az ekcémás betegeknél elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos hidratálásForrás: Shutterstock

Ekcéma a gyermekeken:

Nem mindegy, hogy az ekcéma csecsemőkorban jelentkezik, vagy felnőttkorban.
Gyermekeknél többségében atópiás ekcémával találkozni, ilyenkor a tünetek kialakulásában nagy szerepet játszik az allergiás hajlam öröklődése. A gyermekkori ekcéma előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Tévhit, hogy az ekcéma nem alakulhat ki kisbabánál. A betegség jelei, akár pár hetes gyermeken is előfordulhatnak. Gyermekek esetében az először nedvedző foltok pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik