Nem fürdetem a gyerekem minden nap

baba bezzeganya fürdetés babaápolás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas csetepaté tört ki egy amerikai babás blogon, majd azt követően egy reggeli tévés műsorban, amikor egy kismama egyesek számára szokatlan babaápolási rutinját vallotta be. A 32 éves, háromgyermekes kismama, Claire elárulta, hogy nem fürdeti 3 hónapos kisfiát minden nap. Sőt, az is előfordul, hogy még csak hetente sem: esetenként 10 nap is eltelik a fürdőkádas pancsikolások között.

Az ápolt, jólfésült és bevállalós anyuka, "Kell egyáltalán egy kisbabát füröszteni?" című írását a "Bevallom, nem szoktam füröszteni a babámat..." szavakkal indítja, majd elmagyarázza, hogy bár az első gyerekét minden nap fürdette kádban, most, hogy már három kisgyereke van, egyáltalán nem érzi szükségesnek egy szaladgálásra, izzadásra és önmaga bepiszkolására képtelen csecsemő szappanos vízben való napi áztatását. Az esti rutinjuk így is nagyon pörgős, a két nagyobb gyerek (akik minden nap fürdenek) igényeinek kielégítése miatt. Az amerikaiak által igencsak tisztelt egészségügyi kutatóközpont, a Mayo Clinic ajánlását is idézi, ami szerint a napi fürdetés nagyon kiszáríthatja egyes kisbabák bőrét, és az ekcéma előfordulását is növeli, ezért bőven elég letörölgetni a pelenka alatti részeket, az arcot és a nyakat.

Forrás: Thinkstock

Az olvasók reakciója gyors volt és agresszív. Pár kommentelő azonnal lustának és gusztustalannak nevezte Claire-t. Megindult az észosztás mindkét oldalon. A higiéniai okokon kívül a poszton szörnyülködők azt a gyakran felhozott érvet is előszedték, hogy az esti fürdetés kiváló alkalom a rutin kialakításához és a meghitt, boldog pillanatok által a baba-mama kapcsolat elősegítésére (arról elfeledkezve, hogy a meghitt, boldog pillanatok kicsit nehezebben valósíthatók meg, ha két nagyobb kópé püföli egymást és veri szét a lakást hallótávolságon belül).

Claire a Good Morning America című reggeli beszélgetős műsorban is megvédte álláspontját, ahol szakértők, más szülők és sztárriporterek is kifejezték véleményüket. "Ha a karjaidban tartanád a kisfiamat, te is éreznéd a csodálatos babaillatot, egyáltalán nincsen rossz szaga" - nyilatkozta Claire.

Ha kíváncsi vagy, hogy a Bezzeganya bloggere, Másutt miért nem fürdette minden nap a babáit, akkor itt elolvashatod!

9 kemó után sem adom fel, kisfiam!http://www.life.hu/anyaskodj/20131001-bezzeganya-kilenc-kemo-es-ket-mutet-utan-sem-adom-fel.htmlNéni, tetszik nekem venni egy doboz cigit?http://www.life.hu/anyaskodj/20130912-bezzeganya-neni-tetszik-nekem-venni-egy-doboz-cigit.htmlEl akartam köttetni magam, erre teherbe estemhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130827-bezzeganya-el-akartam-kottetni-magam-erre-teherbe-estem.htmlHaldokló kisfiúról szól Taylor Swift slágerehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130821-bezzeganya-haldoklo-kisfiu-torteneterol-keszitett-slagert-taylor-swift-enekesno.htmlApukám szedte ki belőlem a méhlepénythttp://www.life.hu/anyaskodj/20130814-bezzeganya-apukam-szedte-ki-belolem-a-mehlepenyt.htmlA játékfüggő anya elverte a család pénzéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130709-bezzeganya-blog-a-jatekfuggo-anya-elverte-a-csalad-penzet.htmlAnya, te is meg fogsz halni?http://www.life.hu/anyaskodj/20130703-bezzeganya-blog-anya-te-is-meg-fogsz-halni.htmlAnya hasában van egy baba - hogyan nyelte le?http://www.life.hu/anyaskodj/20130611-gyerekekszaj-igy-kepzelik-a-gyerekek-a-fogantatast.htmlAnya, mondhatom azt, hogy a picsába?http://www.life.hu/anyaskodj/20130611-bezzeganya-blog-gyerekek-es-karomkodas-anya-mondhatom-azt-hogy-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.