székrekedés wc egészséges életmód széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
45 éves kor felett fokozottabban előfordulhat székrekedés. Ha azonban odafigyelsz az életmódodra, nem fogja megnehezíteni a mindennapjaidat. Mutatjuk, mit érdemes betartanod!

A Blikk Rúzs azt írja, a székrekedés elkerülésért naponta igyunk meg legalább másfél-két liter vizet. Hanyagoljuk a fehér cukrot és a fehér lisztet. Fogyasszunk sok joghurtot, kefirt, valamint figyeljünk a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, együnk naponta 3-5 alkalommal nyers zöldséget, gyümölcsöt.

További jótanács, hogy soha ne kapkodjunk az evéssel, mindent rágjunk meg alaposan. Emellett figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra is, érdemes háromszor fél órát sétálni, tornázni vagy futni.

Extra tipp

Ha a fentiek sem segítenének, próbáld ki a következőt! Ébredés után igyál meg egy pohár langyos vizet, majd 15-20 perc múlva rágj el három szem aszalt szilvát.

Hasznos tippek székrekedés ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.