Édesanya, dolgozó nő, feleség, szüleit segítő gyermek – mindezen szerepekben helyt kell állnia napjainkban a nőknek. Sokszor egy dolgot felejtenek el csupán: saját egészségükre figyelni. A frissen alakult Felelősen Magadért Egyesület azért dolgozik, hogy a nők tabuk nélkül tudjanak segítséget kérni az őket érintő egészségügyi kérdésekben a megfelelő szakemberektől.

„Nyíltan vállalom, hogy nekem is van endometriózisom, miómám, közel 10 éve küzdök ezzel a betegséggel" – mondta Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta a Felelősen Magadért Egyesület sajtótájékoztatóján. Az újonnan alakult egészségvédő szervezetet azért alapították, hogy nők nőkkel nyíltan beszélhessenek olyan egészségügyi tabutémákról, amelyekről sem a barátaikkal, de talán még az orvosaikkal sem mernek társalogni. Az egyesület alapítói szeretnék, ha mindenki hiteles információt kapna a területükön elismert szakemberektől.

A Felelősen Magadért Egyesület a nők egészségéért jött létreForrás: Felelősen Magadért Egyesület

„Amikor ezek kiderültek, nem találtam olyan fórumot vagy szakembert, aki elérhető lett volna számomra azzal kapcsolatban, hogy fájdalmas a szexuális együttlét, és ezen hogyan lehet változtatni. A nőgyógyász kollégák sokszor azt mondják, hogy 6-7 műtét után mellőzzük a szexet, de így az intimitás is csökken" – folytatta Dr. Csereklye Andrea. Fontos kérdésnek tartja, hogy ilyen helyzetben egy nő hogyan élje meg az állandó vérzésproblémákat és azt, hogyan tartsa meg egy párkapcsolatban az intimitást. Ilyen esetekben sokszor a barátnőkkel is nehéz nyíltan beszélni. „Megkérdezik, hogy vagyok, elmondom, hogy fáj a pocim, de azt nem mondom, hogy képzeld, nem bújtam össze a párommal hónapok óta" – tette hozzá a szexuálterapeuta. Az egyesület alapítói úgy látják, ha egy nőnél betegséget diagnosztizálnak, nem csak orvosával akar beszélni, fontosnak érzi, hogy sorsközösséget érezzen olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente 2200-an halnak meg mellrákban 400-an méhnyakrákban és 700-an petefészekrákban. A tragédiák döntő többsége korai diagnózissal elkerülhető lenne.

Korai diagnózissal elkerülhető lenne a tragédiák többségeForrás: Shutterstock

 „Azt vettük észre, hogy a nőknek rengeteg szerepben kell helyt állniuk. Szeretnek gondoskodni, férjről, gyerekről, de még a legtávolabbi rokonról is, magukra viszont már nem jut idejük. Nem gondolnak bele abba, hogy mi lesz akkor, ha valamit elodáznak, egy kezdeti tünettel nem foglalkoznak, és az súlyosabbá válik" – mondta az egyesület elnöke, Jaksity Kata műsorvezető. Éppen ezért szeretnék, ha lenne egy olyan egyesület, ahova nemcsak bárki fordulhat, hanem összefogóan tud segítséget nyújtani a női betegségeket illetően. Úgy látják, hogy van külön szervezete például a mellráknak, vagy a méhnyakráknak, de nincs olyan, amely átfogóan kezelné a női betegségeket.

A Felelősen Magadért Egyesületet alapító tagjai között Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta és Jaksity Kata műsorvezető mellett ott van még Beke Zsuzsa kommunikációs és marketing szakember, Rangos Katalin újságíró, Dr. Katona Renáta szülés-nőgyógyász, Dr. Kenessey Andrea belgyógyász szakorvos és Városi Ágnes könyvelő is.

„Nem feltétlen kell egy betegségnek halálosnak lenni ahhoz, hogy egy nő életét megnyomorítsa" – szögezte le az egyesület elnöke. Elárulta: céljuk az anyák figyelmének felhívása is, hogy őszintén beszélgessenek gyermekeikkel. A későbbiekben rendezvényeket is szerveznének annak érdekében, hogy felhívják a nők figyelmét nemcsak a szűrések fontosságára, hanem arra is, hogy figyeljenek magukra. Az iskolákat is megcélozzák, hiszen sok problémáról úgy vélekedik a hölgyek többsége, hogy csak az idősebbeket érinti.

Az egyesület elnöke elárulta, céljuk az anyák figyelmének felhívása is, hogy őszintén beszélgessenek gyermekeikkelForrás: Shutterstock

„Egészen addig, amíg nem legyint meg valakit valamilyen betegségnek a szele, nem foglalkozik vele" – mondta Rangos Katalin újságíró. Mint mondta: ő önzést hoz az egyesületbe, de jó értelemben. Szeretné, ha a nők annyira önzők lennének, hogy figyelnek testük jelzéseire, hiszen ha elmennek orvoshoz, azzal nem veszik el az időt a családtól. „A derékvonalon történő dolgaink nagyon privát ügyek. Pedig nemcsak a nőkre tartoznak, hanem a férfiakra is" – tette hozzá. Éppen ezért a későbbiekben a férfiaknak is adnak majd tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan támogathatják párjukat, amikor egy komoly betegséggel küzd.

A Felelősen Magadért Egyesület szeretné elérni, hogy néhány év múlva a döntéshozók megkérdezzék a véleményüket a nőkkel, női betegségekkel kapcsolatos kérdésekben. Céljuk az is, hogy ne az interneten diagnosztizálják magukat az időhiányban szenvedő nők, hanem forduljanak orvoshoz, kapjanak hiteles információkat az őket érintő orvosi kérdésekben. Az egyesület honlapján (feme.hu) saját történetüket is elmesélik az alapítók, de YouTube-csatornát is indítottak.