Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikreken

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Sanjida Kamal -
operáció műtét sziámi ikrek Pataki Gergely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikreken, de ezek kisebb beavatkozások lesznek - közölte a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak elnevezett műtétsorozat fő koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pataki Gergely azt mondta, jelenleg az intenzív terápiás szakasz tart, a további műtétek csak akkor kezdődhetnek el, ha a két kislány állapota stabilizálódik. A beavatkozások plasztikai helyreállító műtétek lesznek, többek között a koponyaboltozat további helyreállítását végzik majd - tette hozzá. Közölte: Rabeya egyre jobban van, Rukaya viszont még lélegeztetőgépen van, de reményei szerint fel tudják majd ébreszteni a kislányt.

A műtét világújdonságot jelent, és az is egyedülálló, hogy technikai transzferrel egy fejlődő országban végezték el, viszont - amíg mindkét kislány fel nem épül - a műtét csak technikai siker - hangsúlyozta.
Csókay András, a műtétsorozat harmadik fázisának vezetője közölte: a műtétek előtt minden vizsgálat azt mutatta, hogy az egyik kislány veséje csak 11 százalékosan működik, műtét közben azonban "csoda történt", mert a vese elkezdett jól működni.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.