Az idegrendszert és az agyat is károsíthatja a koronavírus?

Forrás: Picasa -
betegség kutatás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínai kutatók arra jutottak, hogy elképzelhető, hogy a koronavírus nem csak a légzőszervrendszert, hanem az idegeket és agyat is megtámadhatja.

A szaglás és az ízérzékelés elvesztése gyakori velejárója a koronavírusnak, ezek pedig neurológiai tünetek. A JAMA Neurology folyóiratban közölt kínai tanulmány szerint a vizsgált betegek nagy részénél a vírus valószínűleg károsította az idegrendszert.
„Egyre több esettanulmány szól arról, hogy a koronavírussal fertőzött betegek ideiglenesen elveszítették a szaglásukat és az ízérzékelésüket. Ezek a tünetek arra utalnak, hogy az agyat is fertőzés érte" – nyilatkozta az oe.24-nek Bernd Salzberger, a Regensburgi Egyetemi Kórház fertőző osztályának orvosa. De hozzátette, egyelőre a sötétben tapogatóznak, mert nagyon kevés vizsgálatra került sor ezen a területen.

A kép illusztráció. Forrás: Picasa

A korában ismert koronavírusok, a SARS és a MERS határozottan károsítják az idegrendszert. Az új típusú vírus, a COVID19 esetében még csak feltételezés, hogy a légzési funkciók összeomlásának oka lehet neurológiai károsodás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.