Tudtad? A táplálkozásod így befolyásolja a ciklusodat

Forrás: Shutterstock -
premens2020 táplálkozás ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruáció egyes nők életét megkeseríti, míg másoknál fájdalmak nélkül, szinte észrevétlenül jelentkezik. Vannak, akiknek naptárt lehet igazítani a ciklusukhoz, másoknál viszont ez nem annyira kiszámítható. Cikluszavarról akkor beszélhetünk, ha a vérzés gyakorisága vagy mennyisége eltér a megszokottól. A menstruációs ciklust sok tényező befolyásolhatja, ilyen például az étkezés is.

A menstruációs ciklus

A havi vérzés általában 11 és 14 éves kor között jelentkezik először a lányoknál, és egészen a menopauzáig (vagyis a legutolsó menstruációig) tart, amelynek időpontja 48 és 53 éves kor közé tehető.

A női ciklust hormonok szabályozzák. Az ösztrogén szintje minden ciklus elején megemelkedik, ami a petesejt éréséhez, majd a petefészekből tüszőrepedéssel (ovuláció) való távozásához vezet.

Ezalatt megvastagszik a méh nyálkahártyája, hogy befogadhassa a megtermékenyített petesejtet. Ha a beágyazódás nem következik be, akkor az ösztrogén és a progeszteron szintje csökkenni kezd, a nyálkahártya leválik és távozik, menstruációs vér formájában. A ciklus hossza átlagosan 21-35 nap, első napja pedig a vérzés első napja. Mivel minden nő hormonális működése más, cikluszavarról akkor beszélhetünk, ha a menstruáció nem akkor kezdődik, és nem úgy zajlik le, ahogy megszoktuk.

Vannak, akiknek naptárt lehet igazítani a ciklusukhoz, másoknál viszont ez nem annyira kiszámítható Forrás: Shutterstock


Cikluszavar

A menstruáció kimaradásának egyik leggyakoribb oka a terhesség, a másik pedig a változókor, de ezeken kívül is sok tényező boríthatja fel a szervezetünkben a kényes egyensúlyt.

Hormonális problémák, gyulladások, ciszták, miómák, polipok és daganatok is befolyásolják a cikluszavarok kialakulását.

A pontos okokat nőgyógyász tudja feltárni, de ha változik, vagy kimarad a vérzés, nem kell egyből a legrosszabbra gondolnunk, hiszen számos egyéb, például az életmóddal összefüggő oka is lehet a hormonális egyensúly megbomlásának.

Étkezés

„Az vagy, amit megeszel" – tartja a mondás, és nem véletlenül.

A helytelen táplálkozás sok gondot okozhat a szervezetünkben, főleg, ha szélsőséges diétákba fogunk.

A drasztikus fogyókúrákkal, élelmiszercsoportok teljes elhagyásával nélkülözhetetlen vitaminoktól és tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket, hiszen a változatos étrend a testünk egészséges működésének az alapja. Nemcsak azzal teszünk rosszat, ha megvonunk bizonyos élelmiszereket magunktól, de egyes ételek túlzott bevitelével is árthatunk. A szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű szénhidrát fogyasztása elhízáshoz, de akár cukorbetegség kialakulásához is vezethet, amely további problémákat is okoz a szervezetben.

A helytelen táplálkozás sok gondot okozhat a szervezetünkben Forrás: Shutterstock

Érdemes tehát mindig kellő figyelmet fordítani arra, hogy milyen tápanyagokat viszünk be,

mert a tudatos táplálkozással sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, nem beszélve arról, hogy egészségesebbek és fittebbek lehetünk.

A zöldségek, halak és a hozzáadott cukroktól mentes, élőflórás joghurtok fogyasztásával, valamint a kellő mennyiségű folyadék bevitelével csak jót tehetünk. Természetesen az a legjobb, ha tiszta vizet iszunk, az alkoholos italokat és a cukros üdítőket mindenképpen érdemes kerülni.

A helytelen étkezés hatásai

Az egyhangú étkezés, a koplalás vagy a szénhidrátbevitel eltúlzása az egész szervezetre hatással van,

felboríthatja például a hormonrendszer kényes egyensúlyát, amely a menstruációs ciklust is befolyásolhatja.

Az egészségtelen ételek a hüvelyflórára is rossz hatással vannak, elősegíthetik a rossz baktériumok elszaporodását, de a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma megjelenését, vagy tüneteinek fokozódását is előidézhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.