Új kutatások bizonyítják: mégsem olyan egészséges a mértékletes alkoholfogyasztás

Forrás: Shutterstock / Készítette: Africa Studio -
kutatás alkoholfogyasztás alkohol egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eddigi kutatások szinte kivétel nélkül arról szóltak, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás rengeteg előnnyel jár, a teljes absztinencia viszont problémás lehet. Egy új kutatás szerint azonban ez a kijelentés nem állja meg a helyét...

A kutatás során több mint 9 ezer embert vizsgáltak, akik 1958-ban születtek Angliában, Skóciában és Walesben. A hosszútávú kutatás során 23 és 55 éves kor között vizsgálták a résztvevők italozási és dohányzási szokásait, amit aztán a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos adatokkal vetettek össze - írja a nuus.

A kutatásból kiderült, hogy a férfiak és nők mintegy harmadáról elmondható, hogy a visszafogott szeszfogyasztók táborát erősítik, és többségük nem dohányzik. Ez a csoport rendelkezik a legjobb egészségnek és életminőségnek, azonban a másik három csoport több egészségügyi gonddal is küzd.

Az egyik ilyen csoport tagjai szintén keveset isznak, de dohányoznak, a másik csoport tagjai rendszeresen és sokat isznak és dohányoznak, a harmadikba tartozók pedig teljesen absztinensek.

Forrás: Shutterstock / Készítette: Africa Studio

Összességében tehát elmondható, hogy ez az adat kedvező a visszafogott szeszfogyasztók szemszögéből, azonban a kutatás nem foglalkozik az egyéb kockázati tényezőkkel, például azzal, hogy az adott fél korábban mennyit ivott vagy dohányzott, illetve hogy azok, akik stresszes életet élnek és gyakran cigiznek, sokszor küzdenek egészségügyi gondokkal 50 év felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.