Meggyógyult a koronavírusból a nő, de örökre megváltozott az élete

Forrás: Shutterstock -
betegség szövődmény koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Enikő története a hírek szerint nem egyedi eset a világban. 

Az, hogy valaki meggyógyul a koronavírusból, még nem jelenti azt, hogy örökre búcsút inthet neki. És nem csak azért, mert nem lehet életre szóló immunitást szerezni a betegség átvészelése által, hanem azért is, mert egyénenként eltérő szövődményeket okozhat. Bartos Enikő például egy hónapon keresztül küzdött a vírussal, melynek legyűrése után krónikus beteggé vált:

"Hasnyálmirigy-gyulladásom lett, inzulinoznom kell magam, és nagyon fáradékony vagyok. Azelőtt nem volt gond a bevásárlással átgyalogolni a falun, most minduntalan meg kell állnom kifújni magam. Hegek képződtek a tüdőmön, azzal magyarázzák az orvosaim. Azt viszont nem tudják, miért hullik a hajam. Van olyan, szintén meggyógyult betegtársam, aki szinte teljesen megkopaszodott. Talán még ennél is nagyobb kínokat okoz, hogy az emberek elfordultak tőle, sőt ellenségként tekintenek rá, amióta felgyógyult" - kezdte a történetét a Blikknek.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Ahogy meséli, a tragikus eseménysorozat áprilisban kezdődött, pér héttel azt követően, hogy lázas beteg lányát kellett ápolnia. A 48 éves édesanya azt mondta, 8-9 napig volt mindösszesen beteg, és a háziorvosa meg volt győződve, hogy nem koronavírusos.

"(...) Azzal nyugtatott, hogy biztosan nem lehet koronavírus, mert nem jártam külföldön és nem érintkeztem fertőzöttel. Már épp kezdtem jól lenni, egyik nap lement a lázam, örültem, hogy vége van, aztán egy-két óra alatt minden megváltozott, elhagyott az erőm, alig tudtam bemondani a címet a mentősöknek" - folytatta.

Majdnem két hétig volt kórházban és elképesztő traumákat élt ált, például látta egy betegtársát meghalni. Enikőt végül nem kellett lélegeztetőgépre tenni, elég volt az oxigénmaszk is, illetve infúzión keresztül táplálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.