bakteriális vaginózis vitagyn2020 hüvely fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyi fertőzések nemcsak kellemetlenek, de egyes típusaik komoly szövődmények kialakulásához is vezethetnek, ha nem törődünk velük. Sokan szégyellik, ezért nem kérnek azonnal megfelelő segítséget, pedig a bakteriális hüvelyfertőzés könnyen kezelhető. Mivel kiújulásra hajlamos intim betegségről van szó, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kiváltó okokkal, hogy elkerülhessük a rettegett mumus visszatértét. Amennyiben a megszokottól eltérő hüvelyi folyást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, a megelőzésért azonban mi magunk is sokat tehetünk.

A női intim tájék egyik legnagyobb ellensége a bakteriális vaginózis, vagyis a bakteriális hüvelyfertőzés. Az intim területet érintő betegségekről szinte senki nem beszél szívesen, pedig fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, amint valamilyen változást tapasztalunk. A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei közé tartozik a kellemetlen, halra emlékeztető szagú bőséges, fehér színű folyás. Kísérheti kellemetlen, viszkető érzés, de az olyan, gyulladásra utaló jelek, mint a vörösség vagy a duzzanat általában nem jelentkeznek.

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, akkor gyanakodhatunk, hogy bakteriális hüvelyfertőzéssel van dolgunk, de a diagnózis pontos felállítása, és a kezelés módjának meghatározása mindig az orvos feladata.


Mikor alakulhat ki hüvelyi fertőzés?

Az intim területünknek saját védelmi rendszere van, de a kényes egyensúlyt könnyű felborítani. A hormonrendszer és a hüvelyben lévő jótékony tejsavbaktériumok, az úgynevezett Lactobacillusok felelősek az intim terület egészségének és a hüvely savas pH-értékének fenntartásáért. Minden nőnek egyedi hüvelyflórája van, amelyet a szervezetünk igyekszik fenntartani, de ha ebben a védelmi rendszerben zavar támad, akkor emelkedni kezd a hüvely pH-ja, és könnyen elszaporodnak a kártékony, fertőzéseket okozó baktériumok.

Az intim területünknek saját védelmi rendszere van, de a kényes egyensúlyt könnyű felborítani Forrás: Shutterstock


Mitől borulhat fel a hüvely pH-értéke?

A hüvely pH-egyensúlyát sok tényező befolyásolhatja. Ezek közül első helyen kell megemlítenünk az antibiotikum-használatot, ahol a gyógyszer nem „válogat" a jó és a rossz baktériumok között. A gyakori szexuális partnerváltás, a helytelen táplálkozás, a sok stressz és egyéb mentálhigiénés problémák is hajlamosíthatnak a bakteriális vaginózisra, és bár első hallásra furcsának tűnhet, a túlzásba vitt intim higiénia is gondot okozhat.


Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kialakulását, visszatérését?

A nők háromnegyede élete során átesik valamilyen hüvelyi fertőzésen, és ezek sajnos gyakran vissza is térnek. A bakteriális hüvelyfertőzés szintén a kiújulásra igencsak hajlamos betegségek közé tartozik, ezért fontos tudnunk, mit tehetünk azért, hogy ne kelljen újra és újra megküzdenünk a kellemetlen tünetekkel.

Néhány életmódbeli változtatással és odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a bakteriális vaginózis kiújulásának esélyét.

Kerüljük a műszálas fehérneműk viselését

A műszálas, vagy éppen túl szűk fehérneműk nem szellőznek eléggé, ez a környezet pedig a baktériumok és gombák szaporodásának kedvez. A pamutból készült alsóneműk viselésével sokat tehetünk az intim egészségünk megőrzéséért.

Ne tisztítsuk a hüvelyt

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vagina öntisztító. Az intim mosakodószerek használatával a saját védelmi rendszerét gyengítjük, ugyanis könnyen megváltozhat a pH. A hüvely orvosi javaslat nélkül történő öblítése, irrigálása tilos!

Az intim mosakodószerek használatával a vagina saját védelmi rendszerét gyengítjük Forrás: Shutterstock


Kerüljük az illatosított intim eszközöket

Az egyedi hüvelyflóra eltérő szagokkal és váladékokkal jár, de egyesek szeretnének megszabadulni a vagina olykor kellemetlennek titulált, természetes szagától, ezért illatosított betéteket, tamponokat használnak. Ezeket azonban érdemes mellőzni, mert a bennük található anyagok irritációt okozhatnak.

Támogassuk a hüvely egyensúlyát

Ha bármilyen okból antibiotikumot kell szednünk, fontos támogatnunk a hüvely kényes egyensúlyának fenntartását. Erre számos, vény nélkül is kapható készítményt találhatunk a patikákban, de érdemes kikérnünk orvosunk véleményét. Olyan szert célszerű választani, amely a jótékony Lactobacillusok növekedését is segíti.

Védekezzünk

Habár a bakteriális vaginózis nem nemi úton terjedő betegség, az biztos, hogy a gyakori partnercsere, vagy a védekezés nélküli szex számos veszély forrása lehet, így az intim fertőzések kialakulásának kockázatát is növeli. Ezért fontos, hogy mindig védekezzünk, lehetőleg óvszerrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.