Premenstruális szindróma: 3 tipp, hogy megszabadulj a kellemetlen tünetektől

Forrás: Shutterstock -
PMS betegség premens2020 női betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruáció egy olyan téma, ami nagyon megosztja a nőket, hiszen szinte mindenki másképp éli meg. Egyeseknek egyáltalán nem okoz fájdalmat, míg másoknak komoly kínokat jelent – nem beszélve azokról, akiknek nem "csak" a menzesz okoz problémát, hanem az előtte levő 7-10 nap is. Ők azok, akik PMS-ben szenvednek.

Ha nem tudod, miről van szó, maximum elmesélés alapján hallottál valaha is a PMS-ről, akkor nagyon szerencsés vagy. A premenstruális szindróma ugyanis rengeteg nőnek okoz nehézséget, ráadásul nem egyforma minőségben és mértékben. Tünetei nagyon változatosak, és testi és lelki szempontból egyaránt megterhelőek.

Leggyakrabban alvászavart, fáradékonyságot, hangulatingadozást, falánkságot, vízvisszatartást és mellfeszülést okoz. Nem csoda, hogy az érintettek sokszor úgy érzik, a PMS-t túlélni komoly kihívás számukra minden hónapban. De szerencsére már van számos bevált módszer, amivel enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken. Íme 3 tipp, hogyan csináld!

1. Barátcserje, ami tényleg jó barát

A mellfeszülés az egyik leggyakoribb PMS-tünet, ami sok szempontból okozhat kellemetlenséget. Például gátol minket a szabad sportolásban, ahogy a melltartó viselésében és a hason alvásban is. Bizonyos gyógynövényekkel azonban enyhíthető a mellfeszülés, ilyen például a barátcserje.

A barátcserjét évszázadok óta ismerik és használják, és ma már tudjuk, hogy hatása azon alapszik, hogy serkenti az agyalapi mirigy működését, amely bizonyos biokémiai folyamatok révén szabályozza a szervezet prolaktin-termelését. Ez pedig azért jó hír nekünk, mert a prolaktin-szint csökkentése egyebek mellett a mellfeszülést is enyhíti.

A barátcserjével enyhíthető a mellfeszülés Forrás: Shutterstock

2. Stresszmentesítés természetes módon

PMS idején még rosszabbul viseljük a stresszes helyzeteket, ezért érdemes csökkentenünk a nehezítő tényezőket, amennyire csak lehet. Emellett pedig nem árt, ha rendszeresen szedünk például B12-vitamint, ami köztudottan az idegrendszer hatékony karbantartója. Ha szeretnél minél természetesebb módon hozzájutni, akkor fogyassz olyan ételeket, amelyeknek magas a B12-tartalma.

Az illóolajok ugyanígy segíthetnek a stresszkezelésben - a munkahelyünkön, és az otthonunkban egyaránt. A jázmin- és a vaníliaolaj kifejezetten erre való, a rózsaolaj pedig a hangulatjavításban lehet segítségünkre. A cédrusfaolaj, a levendulaolaj és a kamillaolaj szintén jó választás, ha relaxálni szeretnénk, az pedig kizárólag az ízlésünkre van bízva, melyiket választjuk. Párologtatóba csepegtetve az egész helyiséget belengheti a kellemes illat, de fürdővízbe is tehetünk belőle, sőt akár a párnánkra is kerülhet egy-egy csepp.

A jázminolaj segít a stresszkezelésben Forrás: Shutterstock

3. A mozgás, mint jolly joker

A sport azért jolly joker, mert a testünkre és az elménkre egyaránt pozitívan hat. Ám a PMS okozta tünetek mellett nem végezhetünk akármilyen mozgásformát, hiszen a mellfeszülés, a görcsök és a vizesedés nem kedvez például a futásnak, a táncnak, vagy a konditermi edzésnek. Emiatt tehát érdemesebb olyan sportot választanunk, mint a jóga vagy az úszás, hiszen ezek kíméletesek a testtel, de mégis hatásosak.

A cikk megjelenését a Phytotec támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.