Ilyen állapotban vannak most a bangladesi szétválasztott sziámi ikrek

műtét bangladesi sziámi ikrek gyerekek orvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási érdeklődés övezte két bangladesi kislány történetét, akik sziámi ikrekként érkeztek a világra, és magyar orvosok kezei közé kerültek, hogy elvégezzék a szétválasztó műtétjüket. 

2,5 éve látott napvilágot, hogy egy háromfős magyar orvoscsoport vállalja a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását. A harmincórás szétválasztó műtét után mindkét kislány felébredt, ám az egyikük állapota sokáig válságos volt.

Rabiya és Rukaya összesen 44 plasztikai műtéten esett át a sikeres szétválasztás előtt, a műtétekben óriási szerepük volt a magyar orvosoknak, többek között dr. Csókay András idegsebésznek és Pataki Gergely plasztikai sebésznek. A műtét óta több, mint 1 év telt el, és most újabb hírek érkeztek a két kislány állapotáról.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András

A magyar orvosok által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén - Rabeyán - múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után öt nappal a kislány állapota továbbra is jó, de szövődmények lehetségesek. Az orvosok épségben hazatértek - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy a gyermek hétfőn hagyhatja el az intenzív osztályt, és költözhet vissza a családjához a kórházi szobába.

A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind testvére, Rukaya további rehabilitációját. A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően a csapat mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.