Így készül a világ legegészségesebb étele, a koreai kimchi

Forrás: Shutterstock -
immunerősítés kimchi recept magazin egészség Korea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a koreai konyha egy igen érdekes és hasznos, sokak szerint a világ legegészségesebb ételét rejti, ami nem más, mint egy erjesztett finomság? Bizony itthon is érdemes lenne gyakran fogyasztani, mivel egyaránt hasznos az egészség megőrzésében, valamint a stressz kezelésében.

A hagyományos koreai gasztro kultúra sokféle erjesztett étellel büszkélkedhet, mivel ezek segítségével élték túl régen a téli hideg hónapokat. Ezek közül mi most a kimchit emeljük ki, ami összetevőinek és elkészítési módjának köszönhetően maga az egészség.

A kimchi tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal,amiknek köszönhetően elősegíti az emésztést, támogatja a fogyást, szabályozza a koleszterinszintet, segít csökkenteni a stresszt, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat és csökkenti a vércukorszintet.

A kimchit fogyaszthatjuk magában, de különböző ételek alapjául is szolgálhat, például készül belőle leves vagy épp rizses egytálétel is. A kimchinek több száz fajtája létezik, mi most egyet hoztunk ezek közül.

Kimchi Forrás: Shutterstock

Így készítheted el a saját kimchidet!

Hozzávalók:

  • 230 g jégcsapretek
  • 4 mogyoróhagyma
  • 1 kínai kel
  • ½ csapott evőkanál só
  • 5 evőkanál chili-pehely
  • 1 evőkanál frissen reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • víz

Elkészítés

Vágd csíkokra a kínai kelt, a jégcsapretket és a mogyoróhagymát, majd a kínai kelt tedd egy tálba és hintsd meg a sóval – hagyd, hogy kiengedje a levét -, ezután öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Pihentesd 1-2 órát.

A várakozás után öntsd le róla a sós vizet, és tedd félre, a kínai kelt pedig öblítsd át alaposan, majd csöpögtesd le.

A fokhagymát, a cukrot, a chilit, a gyömbért, a mogyoróhagymát és a retket tedd egy tálba, majd add hozzá a kínai kelt. Keverd össze, és tedd nagyobb befőttes üvegekbe, majd önts rá annyit a sós vízből, amennyi épp ellepi. Miután lezártad, tedd a hűtőbe, körülbelül két hét múlva már fogyaszthatod is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.