Gyakran fáj a hasad, puffadsz? - Ez lehet a kellemetlen tüneteid hátterében

Forrás: Shutterstock -
laktóz tejcukor magazin laktózérzékenység emésztési zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha gyakran vannak emésztési problémáid, felmerül, hogy valamely élelmiszerre allergiás lehetsz. Az egyik leggyakoribb intolerancia a laktóz-és tejcukorérzékenység. Ha hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz, érdemes erre is gondolni és kisebb változtatásokat beiktatni a táplálkozásunkba. 

1. Így ismerheted fel a laktózérzékenységet

A puffadás, a hasi fájdalom és erős görcsök, melyek a tej vagy tejtermék elfogyasztását követő körülbelül egy óra múlva jelentkeznek, erre utalhatnak, pláne, ha egyébként nincsenek ilyen jellegű panaszaid.

A laktóz intolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya vagy alacsony szintje.
Laktózérzékenységre utalhat a tej vagy tejtermék elfogyasztását követően jelentkező puffadás, hasi fájdalom és erős görcsök Forrás: Shutterstock

2. A laktózérzékenység típusai

A tejcukorérzékenység leggyakoribb oka genetikai, ez esetben primer laktózintoleranciáról beszélünk, ami lehet veleszületett vagy felnőttkori. A veleszületett laktázhiány esetében - ami egyébként nem gyakori - az újszülött mindkét szülőjétől hibás laktázgént örököl, és az anyatej emésztésére sem képes a laktázenzim teljes hiánya miatt, így erre a problémára azonnal fény derül. Sokkal gyakoribb a felnőttkori laktózintolerancia, amikor a szervezetben a laktázenzim szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és először tizenévesen vagy fiatal felnőttkorban okoz tüneteket.

A tejcukor- azaz laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. A pontos diagnózishoz érdemes orvoshoz fordulni, aki tesztekkel megállapítja, hogy melyik probléma áll fenn.

3. Érdemes kísérletezni: nem kell feltétlenül kiiktatni a tejes ételeket

Ha mégis szeretnénk tejes dolgokat fogyasztani, megoldást jelenthet a laktáztabletta, amely tartalmazza a szervezetünkből hiányzó enzimet, de kiváló laktózmentes termékek is kaphatóak. Egyéni az is, hogy kinek a szervezete mennyi laktózt tolerál, van, aki bizonyos típusokat tünetek nélkül fogyaszthat. Sok sajt, például a hosszan érleltek vagy a kemény sajtok, mint a parmezán, általában nem okoznak panaszokat a laktózérzékenyeknek sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.