Kiderült: az sem jelent biztonságot, ha már elkaptuk a koronavírust

Szlávik János Kemenesi Gábor koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kemenesi Gábor virológus szerint egyelőre nincs információnk arról, hogy aki átesett a koronavíruson az később, ha el is kapja, továbbfertőzhet-e. Így a szakértő arra figyelmeztet, mindenki egyformán legyen óvatos.

Szlávik János szerint, aki átesett már a koronavírus fertőzésen, az fél évig nem kaphatja el újra, és nem fertőzhet.
„...valódi védettséget csak az adhat, ha fél éven belül átestünk a koronavíruson" – mondta Szlávik a Kossuth Rádióban.

Ám Kemenesi Gábor virológus szerint erről még nincsenek pontos adataink.
"A tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (...). Előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni" – írta a virológus a Facebook-oldalán.

Ám Kemensi szerint az immunitásnak több szintje létezik, a legbiztonságosabb az úgynevezett sterilizáló immunitás, más fokozatokról viszont még nincs elegendő információnk. Elképzelhető, hogy egy enyhébb újrafertőződést is tovább lehet adni. Ezért a szakértő arra figyelmeztet, hogy egyformán legyen körültekintő az is, aki átesett már a fertőzésen és az is, aki még nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.