Szlávik János elárulta, mi volt az eddigi legdurvább tünet a koronavírus elleni oltást követően

Fotó: Koncz Márton - Origo -
Szlávik János oltás tévhitek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokakban merül fel kétely a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Szlávik János infektológus most eloszlatta a tévhiteket.

Szlávik János elmondása alapján a koronavírus elleni oltás akár nyolc hónapon keresztül is védettséget adhat annak a személynek, aki beadatja magának. De ettől függetlenül elképzelhető, hogy a jövőben ezeket az oltásokat meg kell ismételni - írja a Blikk.

Szlávik szerint teljesen felesleges különséget tenni a vakcinák között, egyik sem okoz durvább mellékhatásokat a másiknál.

Szlávik János eloszlatta a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tévhiteket Forrás: Merkely Béla/Facebook

"A világon a legtöbb koronavírus elleni oltást eddig Kínában adták be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyik vakcina sem jár több szövődménnyel, mint a másik.

Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 60 ezerből egyetlen súlyos allergiás reakciót sem észleltek.

Az eddigi legdurvább tünet, amit itthon jelentettek, az a hőemelkedés volt"

- fogalmazott a Blikknek az infektológus.

Szlávik azt is megcáfolta, miszerint a vakcina azért nem lehet biztonságos, mert túl rövid idő volt az előállítására.

"Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban kövessék egymást"

- magyarázta.

Megerősítette azt is, hogy a védőoltás nem okoz meddőséget és nem gyengíti le az immunrendszert. Mindenképpen azt javasolja, hogy a fiatalok - az idősebb hozzátartozóik érdekében - minél hamarabb oltassák be magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.