Szlávik János elárulta, milyen érzés volt megkapni a koronavírus-vakcinát

vakcina oltóanyag Szlávik János koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlávik János, infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Tapasztalatairól és a legfontosabb tudnivalókról számolt be.

Szlávik János nagyon örül, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Elmondása alapján nála semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, nagyon jól érzi magát. Az oltást nagyjából két héttel ezelőtt kapta meg, így már kezd némi védettség kialakulni nála - írja a liner.hu.

A legnagyobb félelme az volt, hogy lebetegszik és saját kollégáinak kell majd őt kórházban ápolnia, de szerencsére ennek már nem áll fenn a veszélye.

Dr. Szlávik János infektológus már megkapta a koronavírus elleni védőoltást fotó: Talán Csaba

"A jelenleg Magyarországon elérhető Pfizer/BioNTech vakcinánál a második oltást követő egy hét múlva alakul ki az a bizonyos 95 százalékos védettség, ami azt jelenti, hogy esetleg megfertőződhet az is, aki megkapta a védőoltást, de az egészen biztos, hogy nem lesz súlyos beteg és nem fog meghalni a fertőzés következtében"

- mondta Szlávik.

A főorvos elmondta, hogy ez a vakcina sem jár több, sőt inkább kevesebb kellmetlenséggel, mint más oltások.Ez azzal magyarázható, hogy az átlagos védőoltásoknál fél-egy milliliter oltóanyagot szoktunk kapni, míg a Pfizer/BioNTech vakcinájánál csak 0.3 millilitert.

"Természetesen ennek is lehetnek mellékhatásai. Néhány esetben kipirosodás, kis gyulladás, izomfájdalom, izomláz, esetenként másnap egy kis fejfájás vagy hőemelkedés, de ezek átmeneti mellékhatások, általában egy napon belül el szoktak múlni"

- mondta az infektológus.

Szlávik elárulta, hogy körülbelül negyedórát kell az oltás után ott maradni az oltóponton, hogy kiderüljün, valakinél felmerül-e valamilyen allergiás reakció az oltásra. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az összes regisztrálta koronavírus-vakcina közül a Pfizer-félében van a legkevesebb anyag, vagyis erre várható a legkevesebb allergiás reakció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.