Így táplálkozz az alkatod szerint - 2. rész - Pitta típus

Forrás: Shutterstock -
ayurveda Pitta ajurvéda testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vata, Pitta vagy Kapha? Melyik csoportba tartozol? Tesztünk segítségével azonosítsd be magad, és tudd meg, hogy az ajurvéda szerint milyen étrendet kövess, illetve milyen mozgásformát végezz. Sorozatunk második részében a Pitta típust mutatjuk be részletesebben. 

Az Ajurvéda filozófiája szerint a külső és belső karakterjegyeink alapján mindannyian három testtípus egyikébe tartozunk, legalábbis az egyik dominál bennünk, akkor is, ha kevert típusok vagyunk. Tanai azt hirdetik, ha tudatosan, minden részletre odafogyelve a saját típusunknak megfelelően élünk, táplálkozunk, a nekünk kedvező mozgásformát választjuk, akkor jó esélyünk van megtartani és meghosszabbítani a testünk, a lelkünk és tudatunk egységét, egészségét.Ehhez persze tudnod kell, hogy mi a fő típusod, de nem nehéz kideríteni, ugyanis a külső jegyeid és a személyiséged is elárulja.

Hogy melyik típusba tartozol, az ebben a cikkünkben tesztelheted le.

A Pitta testalkata


Külső karakterisztikus jegyeik: általában közepes termetű, erős alkatú, jó fizikai erővel és állóképességgel bíró. Lágy bőre gyakran fényes, csillog, olajos, puha, érzékeny, gyakran kiütéses, szeplős, anyajegyes, későn ráncosodó. Haja jellemzően vékony szálú, világosbarna, vöröses, korán őszülő, kopaszodó. Szeme általában zöld, de lehet szürke, zöld, barna is. Ajka piros, fogai átlagos nagyságúak, a fogínyvérzésre hajlamos. Körmei nem túl kemények, rózsaszínűek. Kezeinek mérete közepes. Általában könnyen izmosodik, ritkán hízik el vagy soványodik le teljesen.

A Pitta testalkata általában közepes termetű, erős alkatú, jó fizikai erővel és állóképességgel bíró Forrás: Shutterstock

Tulajdonságai


Belső tulajdonságok és lelki jellegzetességek: kedves, életigenlő, vidám, hűséges jellem. Toleráns, nyugodt, megbocsájtó. Ha viszont megborul az egyensúly körülötte, agresszívé és követelőzővé válik. Érzékeny a napra, melegre, szaunára, a stresszre, a vegyszerekre. Éles eszű, fókuszált, magabiztos. Vezető típus. Szenvedélyes és romantikus. Szeret pénzt költeni, és szép tárgyakkal körülvenni magát, fontosak számára a külsőségek, a saját és környezete kinézetére is nagyon ad.

Ideális táplálkozásuk

A Pitta gyakran éhes, nagy étvágya és szomjúságérzete van, étkezéseket nem tud kihagyni. Az összes testtípus közül a pitták azok, akiknek a vegetáriánus étrend a leginkább ajánlott. Javasolt sok tej, magvak és főzelékfélék, babfélék fogyasztása. Ez utóbbiak laktatóak, így csökkentik a pitta farkaséhségét. Kiváló még számára a burgonya, saláta, padlizsán, borsó, alma, dinnye, avokádó, füge, cseresznye, narancs, körte, ananász, szilva, szőlő, mangó, mazsola fogyasztása. Jótékonyan hat szervezetére, ha árpa, fehér rizs, zab, búza, vaj, tej, szárnyasok, csicseriborsó, tofu, szójaszármazékok kerülnek a tányérjára. Érdemes neki kókusz-, olíva-, szója-, napraforgó-, és tökmagolajjal sütni-főzni, ízesíteni.

Jótékonyan hat szervezetére többek között a csicseriborsó, tofu Forrás: Shutterstock

Mozgásformájuk

Szereti és jót tesz neki az aktív sport, szívesen versenyez másokkal. Ajánlott számára a testépítés, súlyemelés, kocogás, úszás, a kerékpározás és az extrém sportok. Könnyen és nagy mennyiségben izzad, és mivel a meleget amúgy is rosszul tűri, fontos, hogy a testmozgást ne napon végezze, és a szaunát is kerülje.

Sorozatunk első részében a Pitákról írtunk, azt ITT olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.