Így táplálkozz az alkatod szerint - 1. rész - Vata típus

Forrás: Shutterstock -
Vata táplálkozás ajurvéda testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vata, Pitta vagy Kapha? Melyik csoportba tartozol? Tesztünk segítségével azonosítsd be magad, és tudd meg, hogy az ajurvéda szerint milyen étrendet kövess, illetve milyen mozgásformát végezz. Sorozatunk első részében a Vata típust mutatjuk be részletesebben. 

Az Ajurvéda filozófiája szerint a külső és belső karakterjegyeink alapján mindannyian 3 testtípus egyikébe tartozunk, legalábbis az egyik dominál bennünk. Tanaik azt hirdetik, ha tudatosan a saját típusunknak megfelelően élünk, táplálkozunk, a nekünk kedvező mozgásformát választjuk, akkor jó esélyünk van megtartani és meghosszabbítani a testünk, a lelkünk és tudatunk egységét, egészségét.

Teszt: Derítsd ki, melyik típusba tartozol!

1. Milyen testalkattal rendelkezel?

a: vékony
b: izmos
c: hízásra hajlamos

2. Milyen az étvágyad?

a: változékony, keveset eszem
b: sokat eszem, néha túlzásba esek
c: lassan és sokáig étkezek

3. Hogyan alszol?

a: könnyen, de sokszor felébredek
b: keveset, de jól alszok
c: mélyen, hosszan

4. Milyen a beszéded?

a: gyors
b: erős, hangos
c: lassú, nyugodt

5. Kedvenc ízeid?

a: savanyú, sós
b: savanyú, csípős, erős
c: édes, sós
Értékelés:
Ha a legtöbb válasz A, akkor a váta alkatúak közé tartozol:

Az ilyen típusú emberek kreatívak, nagyon tevékenyek, és sokszor nyugtalanok, ebből következően hamar kifáradnak. Pszichéjük gyors felfogású, memóriájuk gyenge. Nagy az önbizalmuk, de kevés az akaraterejük. Hajlamosak a gyors pénzkeresetre, de azt hamar el is költik.

Ha a legtöbb válasz b jelű, akkor a pitta alkatúak közé tartozol:

A pitta alkatú embereknek jó az emésztése és jó étvággyal bírnak. Nehezen viselik a meleget és a megterhelő munkát. Jó felfogó képességgel rendelkeznek, nagyon intelligensek, és általában jó szónokok. Érzelmileg hajlamosak a gyűlöletre, dühre, féltékenységre. Általában meglehetősen jómódúak.

Ha a legtöbb válasz c jelű, akkor a kapha alkatúak közé tartozol:

A kapha alkatú embereknek erős a vitalitásuk, és általában egészségesek, boldogok és békések, toleránsak, nyugodtak és megbocsájtóak. Ugyanakkor rendelkeznek a mohóság, ragaszkodás, irigység tulajdonságokkal is. Általában jómódúak, tudnak pénzt keresni és megtartani a megszerzett keresetet.

A VATA testalkata


Külső karakterisztikus jegyeik: szikár, szálkás izomzatú, vékony, törékenyebb fizikumú, haja és bőre szárazabb. Arcbőre sötétebb színű. Körmei rövidek, könnyen töredezettek, ajka vékonyabb, hangja rekedtes, halk és gyenge. Göndör és/vagy gyér haj, mélyen ülő, fürkésző szemek, hideg kezek-lábak jellemzik.

Külső karakterisztikus jegyeik: szikár, szálkás izomzatú, vékony, törékenyebb fizikumú Forrás: Shutterstock

Tulajdonságai


Belső tulajdonságok és lelki jellegzetességek: kreativitás, gyors tempójú beszéd, bőbeszédűség. Mozdulatai hirtelenek és gyorsak. Kevesebb, mint 6 óra az alvásigénye, ami gyakran felszínes, ezért többször is felébred éjszaka. Kis munkabírású, gyorsan elfárad a fizikai munkától. Felfogóképessége érdeklődéstől függő, néha lassú, máskor gyors. Könnyen tanul, de könnyen is felejt. Sokat aggodalmaskodik, nehezen hoz döntéseket. Félelmei gyakran eluralkodnak rajta, gyakran ideges, bizonytalan, félénk. Alacsony toleranciával rendelkezik, önbizalomhiányos, nem kockáztató típus. Rosszul tűri a hideget. Jól bánik a pénzzel.

Ideális táplálkozásuk

Leginkább meleg ételeket fogyasszon, a savanyú, édes és a sós ízeket felváltva vagy kombinálva. Gabonafélék közül előnyösek számára a búzából készült termékek, a főtt zabpehely, a rizs. Kis mennyiségben fogyaszthat lencsét, babot. Zöldségek közül kiváló számára a sárgarépa, paradicsom, cékla, spárga, édesburgonya, brokkoli, kelbimbó, cukkini, articsóka, uborka, retek, spenót, karfiol, borsó, zeller, káposzta, petrezselyem. A gyümölcsök között a szőlő, narancs, mangó, kivi, banán, szilva, ananász, gránátalma, avokádó, dinnye kedvez neki. A tejtermékekből a vajat, tejet, tejszínt, és a lágy sajtokat bátran fogyassza. Jót tesz szervezetének a napraforgó, tökmag, mandula magvak fogyasztása, és olyan fűszerek is, mint a kurkuma, majoránna, sáfrány, édeskömény, bazsalikom, római kömény, valamint fahéj, gyömbér, fekete bors, oregánó és a kakukkfű. Mindig bőségesen fogyasszon folyadékot, de inkább forró vagy langyos frissítőket válasszon, a hideget kerülje.

A gyümölcsök közül például a szőlő, narancs, mangó, kivi, banán, ananász, gránátalma kedvez neki Forrás: Shutterstock

Mozgásformájuk

A visszafogott mozgást igénylő sportok ajánlottak a számára. A testet, lelket fitten tartó, stresszűző, kiegyensúlyozottá tévő jógagyakorlatok, a séta, és a könnyű súlyzózás.

Az Ájurvéda egy több mint 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, amely Indiából ered. Ha lefordítjuk az eredeti szót, az annyit tesz: az élet tudománya. Az Ájurvéda tanai mindenekelőtt az egészséges életmód fenntartására és a tudatos megelőzésre irányulnak, de a szervezetet fiatalító eljárásokkal és a test élettartamának meghosszabbításával is foglalkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.