A covid alatt és után is különösen jót tehet a szaunázás - Eláruljuk, miért

Forrás: Shutterstock -
szauna COVID-19 koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szaunázni egész évben érdemes, nem csak télen. A koronavírus járvány alatt és után pedig különösen jót tehet testnek és léleknek.

A rendszeres szaunázás hatékony fegyver a szív- és érrendszeri, légzőszervrendszeri megbetegedések ellen, valamint az immunrendszert is erősíti. Hatásos különféle neurokognitív betegségek – a krónikus bőrelváltozások, a reuma és a krónikus fejfájás – kezelésében is, valamint rendszeresen alkalmazzák alvászavarok kezelésére is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A COV-Sars vírus, a covid-járvány okozója, a kutatások szerint 55-65 Celsius fokon 15-30 perc után elveszíti fertőzőképességét, szaunai környezetben egyszerűen képtelen terjedni. Azokban az északi országokban, ahol szinte minden otthonban van szaunahelyiség, a rokonok és a barátok a közösségi távolságtartás idején is rendszeresen találkozhattak. A vírusok legtöbbször a kiszáradt orrnyálkahártyán keresztül támadnak, a szauna párás, nedves közege pedig segít az orrnyálkahártya védekezőképességének fenntartásában. Ha rendszeresen, legalább havonta egyszer szaunázunk, akkor sokkal ellenállóbbak leszünk bármelyik vírussal szemben - írja a Travelo, ahol a szaunázás további előnyös hatásairól olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.