Vitatott hatású Alzheimer-kór elleni gyógyszert engedélyeztek

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer Alzheimer-kór Alzheimer elleni gyógyszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer-biztonsági és gyógyszerészeti hatósága (FDA) egy vitatott hatású gyógyszernek adott engedélyt, mely elméletileg az Alzheimer-kór ellen hat.

Az Aduhelm néven bevezetett szer, az Alzheimer-kór ellen nyújt védelmet, méghozzá a demencia ilyen formája mögött lévő okokra hatva.

Mi az Alzheimer-kór?

Elsősorban az időskor betegsége, amely:a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, demenciával, viselkedés- és magatartásváltozással, gyors biológiai leépüléssel járó degeneratív kórkép. Előbb a szellemi képességek épülnek le, az idő előrehaladtával a beteg az önellátásra is alkalmatlan lesz. Olvasd tovább...

A tudomány világa fenntartásokkal kezeli az új gyógyszer engedélyezését, mivel a klinikai vizsgálatok során több megválaszolatlan kérdés merült fel. Az FDA azonban úgy látja, az Aduhelm esetén számos bizonyíték támasztja alá, hogy a gyógyszer hatásosan csökkenti az agyban található béta-amiloid plakkokat, amivel jó hatással lehet a betegekre. Ezek a plakkok, csomók az agyszövet belsejében megzavarják az idegsejtek működését, ami a sejtek pusztulásához vezet.

Az Alzheimer-kór igazi arca: a betegség a valóságban és a művészetben Forrás: Shutterstock

Egy 2019-ben, 3000 beteg bevonásával végzett klinikai kísérletben arra jutottak, hogy a havi egy adag Aduhelm injekció semmivel sem volt hatásosabb a feledékenység és zavarodottság kezelésében, mint a placebo. Ám a gyártó később további adatokkal arra jutott, hogy egyszerűen csak nagyobb dózisra van szükség.

A vizsgálatban részt vett egy 68 éves férfi is, aki elmesélte tapasztalatait a BBC-nek. Aldo Ceresa az Alzheimer-kór miatt volt kénytelen feladni sebészi pályafutását, első tünetei 2009 környékén jelentkeztek. Elmondása alapján az Aduhelm-tesztelésben való részévtele óta állapota javult: kevésbé érzi magát zavarodottnak, a feledékenysége is sokat javult, összeségében pedig magabizotsabbank érzi magát.

Az Egyesült Királyság Demenciakutató Intézetének igazgatója, Bart De Strooper professzor mérföldkőnek nevezte a gyógyszer engedélyezését, hiszen korábban már több mint száz Alzheimer-kór elleni készítményt utasítottak vissza.

Mások azonban úgy vélik, az új gyógyszer akár vissza is vetheti a demencia-kutatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.