Az Alzheimer-világnap a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett és az Egészségügyi Világszervezet támogatását élvező, évente szeptember 21-én világszerte megrendezett eseménysorozat. Célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Mi az az Alzheimer-kór? 

Elsősorban az időskor betegsége, amely:a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével,
demenciával, viselkedés- és magatartásváltozással, gyors biológiai leépüléssel járó degeneratív kórkép. Előbb a szellemi képességek épülnek le, az idő előrehaladtával a beteg az önellátásra is alkalmatlan lesz. 

Az Alzheimer-kór elsősorban az időskor betegségeForrás: Shutterstock

Az Alzheimer-kór tünetei
Az, hogy főleg az idő előrehaladtával egy-egy név vagy szó nem jut eszünkbe, természetes, ám az, hogy gyakran látott, hozzánk közel állók nevét vagy a mindennapi használati tárgyak megnevezését elfelejtjük, komoly betegségre utal. 

Az Alzheimer-kór során az egyik legjellemzőbb tünet a fokozódó feledékenység, amit az absztrakt gondolkodásra való képesség fokozatos elvesztése, a tájékozódó képesség elvesztése és személyiségváltozás kísér. 

A betegség kiváltó okai
A kór kialakulásának pontos okai jelenleg is ismeretlenek, viszont jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, a családi előfordulásnak, ami mellett a környezeti tényezők is közre játszhatnak, mint például a korábbi fejsérülések, magas vérnyomás, cukorbetegség és a depresszió.

Megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulása?

Önképzés, agyat dolgoztató szellemi tréningekkel, rendszeres sportolással, egészséges táplálkozással és a fent említett hajlamosító betegségek megelőzésével. 

Többek között önképzéssel, agyat dolgoztató szellemi tréningekkel megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulásaForrás: Shutterstock

Az Alzheimer-kór az irodalomban és a filmben

Az Alzheimer-kórt az irodalomban többen is feldolgozták. Világhírű film készült Lisa Genova Megmaradt Alice-nek könyvéből Julianne Moore főszereplésével.  Alice Howland, a neves nyelvészprofesszor boldog házasságban él, három felnőtt gyermeke van. Ám minden megváltozik, amikor kezd elfelejteni szavakat, dolgokat. Eleinte csak belezavarodik a gondolatmenetébe az egyetemi előadásain, és pánikba esik, amikor futás közben rájön, nem tudja, merre jár. Az orvos Alzheimer-kórt diagnosztizál nála, kevéssel az 50. születésnapja után. Alice nehezen fogadja el helyzetét, és azért küzd, hogy a lehető legtöbb ideje maradjon a családjára.

Kevésbé ismert Erwin Mortier Dadogó dalok könyve, amely nem csak irodalmi értékei miatt fontos, hanem általa közelebb kerülhetünk a betegséghez és a halálhoz egyaránt melyek életünk tagadhatatlan velejárói. A könyv segíti a betegség lefolyásának, valamit a beteg és családtagjai viszonyának megértését is, és legfőképpen emberségre tanítja olvasóját. 

A témában megható rövidfilm is készült: