Ez történik azokkal, akik AstraZeneca után Pfizert kapnak

Forrás: 123rf.com -
mellékhatás kutatás COVID-19 AstraZeneca után Pfizer vakcinakoktél koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense számolt be a kutatási eredményekből a Lancet orvosi folyóiratban megjelent cikk alapján. A kutatók szerint a vakcinamix hatásos.

A Lancet orvosi szaklapban június 25-én jelentek meg az első eredmények az AstraZeneca és a Pfizer vakcinamix ellenanyagképződésre gyakorolt hatásáról és a nem kívánt mellkéhatásokról.

A vizsgált személyek először AstraZenecát kaptak, másodszor Pfizert. A kutatásban 2021 április 24-30 között 676 18-60 éves személy vett részt, öt spanyol egyetemi kórházban vizsgálták őket. 450-en az intervenciós, 226-an pedig a kontroll csoportba kerültek. Az intervenciós csoportnak adtak Pfizer oltást, a kontrollcsoport nem kapott semmit.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Az eredmények szerint az intervenciós csoportban az ellenanyagszintek a kiindulási 71,46 BAU (binding antibody unit)/ml-ről 7756,68 BAU/ml-re emelkedtek az oltás utáni 14. napon, a tüskefehérje elleni IgG ellenanyagszint 98,40 BAU/ml-ről 3684,87 BAU/ml-re nőtt.

A mellékhatások enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, a legtöbben az oltás helyének fájdalmára, duzzanatra, fejfájásra és izomfájdalomra panaszodtak. Súlyos mellékhatás senkinél sem jelentkezett - írja az Egészségkalauz.

Tudj meg még többet a koronavírusról és a vakcinákról:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.