Egy új vizsgálat szerint a Pfizer-vakcinák beadása közötti optimális időintervallum nem 3, hanem 6-14 hét. Az ajánlásból az is kiderül, pontosan hány hét eltéréssel a optimális beadni az első, illetve a második dózist.

A Pfizer-vakcinával kapcsolatos ajánlást Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő tette közzé a Facebook-csoportjában. A szakember egy PITCH Study névre hallgató vizsgálatra hivatkozott, amelyben 503 egészségügyi dolgozót figyeltek meg. A vizsgálatból kiderül, hogy az első oltást követően jelentősen csökken a vírussemlegesítő ellenanyagok szintje, de a vírus tüskefehérjére adott T-sejtes immunválasz tartósan fennmarad. Ez idő alatt robusztus védelem alakul ki az alfa variáns ellen. 

A második adag beadása után a hagyományos 3-4 heteshez képest magasabb vírussemlegesítő ellenanyagszint alakult ki akkor, ha a második dózist az első után 6-14 hét múlva adták be. Ezt az IL2-t termelő CD4+T-sejtek gyarapodása kísérte. A két oltás közötti optimális időköznek a 8 hét tűnik, hiszen még a delta vírusvariáns ellen is magasabb semlegesítő ellenanyagszintet figyeltek meg a hosszabb várakozási idő esetén.

Hazánkban június 17-ig bezárólag a Pfizer/BioNTech vakcináját 35 nap különbséggel adták be, június 18-tól viszont a két adag között már csak 21 nap telt el.