A koronavírus negyedik hulláma sokkal inkább regionális szinten okozhat problémákat, mint országos szinten - árulta el egy hazai szakértő.

Hazánkba is megérkezett a koronavírus negyedik hulláma - erősítette meg Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, aki elmondta, hogy a fertőzöttek száma kéthetente, a kórházban kezeltek száma pedig hetente duplázódik, a halottak száma viszont meg is triplázódik egyetlen hét alatt.

A számok növekedését a szakértő szerint az okozhatja, hogy kevés a tesztelés. Sokan úgy esnek át a fertőzésen, hogy nem is tudnak róla, mivel olyan enyhe tüneteket tapasztalnak, amelyből nem következtetnek arra, hogy koronavírusosak lennének.

Míg a brit variáns esetében jellemző volt az ízlelés- és szaglásvesztés, addig a delta variáns esetében sokkal gyakoribb a szemkönnyezés, a nagyon vizes orrfolyás és a hasmenés - mondta az egészségügyi menedzser.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

Lantos elmondása szerint Budapesten és a hasonlóan magas - 75 százalék körüli - átoltottsági aránnyal rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében nem valószínű, hogy erős lesz a koronavírus negyedik hulláma.

Vannak azonban olyan olyan megyék, ahol még az 50 százalékot sem éri el a lakosság immunizáltsági aránya, így ott bizony nagyon komoly negyedik hullám alakulhat ki. Ez főként a szegényebb megyékre jellemző. A szakember véleménye szerint éppen ezért nem feltétlenül országosan, hanem inkább járási szinten kellene majd bevezetni a korlátozásokat - hangzott el az RTL Klub reggeli műsorában.