A tudósok felfedezték: ezen múlik, mennyire dönt le minket a koronavírus

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer orr nyálkahártya orr koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt eddig is tudtuk, hogy a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, viszont az amerikai tudósok most azt is megállapították, hogy az orrunk nyálkahártya védelmén múlik, mennyire dönt le minket a vírus a lábunkról. 

Amerikai kutatók 49-78 évesek háromféle csoportját vizsgálták: azokat, akik nem kapták el a koronavírust, akik tünetmentesen pozitívak voltak és akiket ledöntött a koronavírus. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél az orrnyálkahártya védelmező baktériumcsoportja, az úgynevezett mikrobióta összetétel megfelelő, azok kevésbé fertőződnek meg, vagy kevésbé dönti le őket a vírus - írja a Bors.

megfázás orrfújás Ez történik a szervezeteddel, ha nem alszod ki magad – az alvászavar következményei Forrás: Shutterstock

Az orr nyálkahártyánkban levő mikrobiális közösség a szervezetünk védelmi kapuja, amikor a kórokozók belépnek a szervezetünkbe. A velünk született immunitás részei, de a túl zsíros étrenddel, dohányzással és elhízással mind gyengíthetjük. Az amerikai tudósok kimutatták, hogy a tünetmentes fertőzöttek orr mikrobiuma egészséges és megfelelő volt, míg a tünetesek felének nem volt kimutatható mikrobiótája.

A kutatók még korábban arra a megállapításra jutottak, hogy a vírus először az orr hámsejtjeiben lévő úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik, majd a szervezetben sejtről sejtre haladva több szövetet is megfertőz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.