Új információ: így jut a legkönnyebben a szervezetedbe a koronavírus

orr kutatás nyálkahártya koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél többet megtudunk a koronavírusról, annál jobban tudunk védekezni és tenni azellen, hogy megfertőzödjünk vele. Egy új kutatás igazolja, hogy a koronavírus az orron keresztül jut be az emberi szervezetbe. Ennek tudatában még fokozottabban oda kell figyelni a maszkhasználatra. 

A kutatók a világ második legnagyobb Summit nevű számítógépébe több, mint 17 ezer koronavírus-minta genetikai adatait táplálták be, annak érdekében, hátha választ kapnak néhány kérdésre - írja a IEEE Spectrum.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatás vezetője, Daniel Jackson szerint eredményes volt a művelet, mivel kiderült, hogy

a vírus először az orr hámsejtjeiben lévő úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik, majd a szervezetben sejtről sejtre haladva több szövetet is megfertőz.

Korábban nem értették, miért a tüdőt támadja meg elsősorban a koronavírus, de most már rájöttek, hogy a többi az elsőként bejutó vírusok teremtik meg a többi számára a bejutási lehetőséget.

A sejtjeink működését az úgynevezett bradikinin molekula változtatja meg, amelyből nagyon sokat termel a vírus, ez lehet az oka a halálozásoknak. Ez a molekula felhalmozódik a szervezetben, ezáltal átjárhatóbbá válnak az érfalak, kitágulnak a hajszálerek és összeszűkülnek a vénák, ami megszilárdítja azt az elképzelést, hogy a koronavírus valóban érrendszeri betegség.

Mivel

az egész folyamat az orr nyálkahártyáján megtapadó vírussal kezdődik, ami cseppfertőzés útján kerül oda, elengedhetetlen a maszkviselés, és annak helyes, orrot is eltakaró használata. Így nem csak magunkat, hanem a körülöttünk lévő embereket is megvédjünk a fertőzéssel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.