Minél többet megtudunk a koronavírusról, annál jobban tudunk védekezni és tenni azellen, hogy megfertőzödjünk vele. Egy új kutatás igazolja, hogy a koronavírus az orron keresztül jut be az emberi szervezetbe. Ennek tudatában még fokozottabban oda kell figyelni a maszkhasználatra. 

A kutatók a világ második legnagyobb Summit nevű számítógépébe több, mint 17 ezer koronavírus-minta genetikai adatait táplálták be, annak érdekében, hátha választ kapnak néhány kérdésre - írja a IEEE Spectrum

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

A kutatás vezetője, Daniel Jackson szerint eredményes volt a művelet, mivel kiderült, hogy a vírus először az orr hámsejtjeiben lévő úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik, majd a szervezetben sejtről sejtre haladva több szövetet is megfertőz. Korábban nem értették, miért a tüdőt támadja meg elsősorban a koronavírus, de most már rájöttek, hogy a többi  az elsőként bejutó vírusok teremtik meg a többi számára a bejutási lehetőséget. 

A sejtjeink működését az úgynevezett bradikinin molekula változtatja meg, amelyből nagyon sokat termel a vírus, ez lehet az oka a halálozásoknak. Ez a molekula felhalmozódik a szervezetben, ezáltal átjárhatóbbá válnak az érfalak, kitágulnak a hajszálerek és összeszűkülnek a vénák, ami megszilárdítja azt az elképzelést, hogy a koronavírus valóban érrendszeri betegség.

Mivel az egész folyamat az orr nyálkahártyáján megtapadó vírussal kezdődik, ami cseppfertőzés útján kerül oda, elengedhetetlen a maszkviselés, és annak helyes, orrot is eltakaró használata.  Így nem csak magunkat, hanem a körülöttünk lévő embereket is megvédjünk a fertőzéssel szemben.