Friss kutatás igazolja: ez az egyszerű dolog gátolhatja a daganat növekedését

kutatás prosztata daganat testmozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ágynyugalom helyett a testgyakorlást ajánlja a rákos betegeknek egy ausztrál egyetem kutatása.

A testedzés hatására az izmok úgynevezett miokineket - a fehérjék egy fajtája - választanak ki a véráramba. Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) tudósai kimutatták, hogy a miokinek gátolhatják a tumor növekedését, sőt, segíthetik a rákos sejtek elleni harcot is.

Klinikai vizsgálatuk során elhízott prosztatarákos betegek 12 héten át végeztek rendszeres testmozgást. A program előtt és után is vért vettek tőlük. A vérmintákat közvetlenül élő prosztatarákos sejtekre helyezték. A kutatást felügyelő Robert Newton professzor szerint az eredmények segítenek magyarázatot adni arra, miért fejlődik a rák lassabban a testmozgást végző páciensek szervezetében.
"A betegek rákellenes miokinjeinek koncentrációja nőtt a három hónap alatt. Amikor a program előtt és utána levett vérmintákat az élő daganatsejtekre helyeztük, azt láttuk, hogy az edzések utáni minta jelentősen gátolta a daganatsejtek növekedését. Ez nagyon lényeges, mert arra utal, hogy a rendszeres testedzés a szervezetben rákellenes környezetet teremt" - idézte a professzort a medicalxpress.com.
A Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban ismertetett kutatás vezetője. Jin-Soo Kim azt mondta, hogy ugyan a miokinek küldhetnek a rákos sejteknek olyan szignált, hogy lassabban növekedjenek - vagy teljesen álljanak le -, de maguk nem képesek elpusztítani őket. A miokinek azonban a véráramban lévő immunsejtek számára jelezhetik, hogy aktívan harcoljanak a rák ellen.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Newton szerint a testedzés emellett kiegészíti a prosztatarák elleni más kezeléseket, köztük az úgynevezett androgéndeprivációs terápiát (ADT), amely hatásos és gyakran alkalmazzák, ám az izomtömeg jelentős csökkenéséhez és a zsírszövet növekedéséhez vezet. A kutatás minden résztvevője elhízott volt és ADT-t kapott: az edzésprogram alatt csökkent a zsírtömegük, de az izomtömegüket megtartották. Newton szerint a mechanizmus nemcsak a prosztatarák, hanem minden rákfajta esetében működik.

Az ECU folytatja a kutatást; lesz olyan vizsgálatuk, amelynek során hat hónapos edzésprogramot végeztetnek előrehaladott prosztatarákos betegekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.