Az orvos figyelmeztet: Hatalmas veszélyben van az, aki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát

Forrás: Shutterstock -
védekezés oltás magazin koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez az első eset, hogy egyszerre támad a koronavírus és az influenza. A megoldás mindkét betegség esetében az oltás.

Kétszer akkora az elhalálozási esély azoknál, akik egyszerre fertőződnek meg infuenzával és koronavírussal, írja a Sky News. Jenny Harries, a korábbi angol tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozza, hogy most először fertőz egyszerre a két vírus, tehát kettős járványtól, azaz twindémiáról lehet beszélni.

A kettős járvány növeli a súlyos betegségek és a halál kockázatát is. A szakember szerint az emberek még mindig hajlamosak félvállról venni az influenzát, pedig évente nagyjából 11 ezer ember halálát okozza Angliában.

Az idei tél azért is lesz veszélyes, mert együtt lesz jelen a koronavírus és az influenzajárvány. Tavaly a lezárások és korlátozások miatt az influenzajárvány elmaradt, de idén úgy néz ki, hogy már nem fog.

Hatalmas veszélyben van az, aki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

Harries szerint a legmegfelelőbb védekezés a vírusokkal szemben, ha mindenki beoltatja magát nemcsak a koronavírus ellen, hanem az influenza ellen is, és nem feledkezik meg az elmúlt két évben begyakorolt higiéniai szokásokról sem.

Ugyanilyen fontos az is, hogy aki egy kicsit is rosszul érzi magát, továbbra is maradjon otthon.

Martin Marshall, a brit háziorvosok szakmai testületének elnöke aggodalmának adott hangot a twindémiával kapcsolatban. Szerinte, ha túl sok influenza-variáns kezd terjedni, az befolyásolhatja, csökkentheti az oltás hatékonyságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.