Végre fény derült a hirtelen csecsemőhalál okára

Forrás: Shutterstock -
kutatás bölcsőhalál hirtelen csecsemőhalál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bölcsőhalálként is ismert SIDS, azaz a hirtelen csecsemőhalál kiváltó okait eddig homály fedte, ám egy ausztrál gyermekkórház kutatói végre rájöttek, mi áll ezeknek a tragikus eseteknek a hátterében.

A Sydney-i Westmead Gyermekkórház tanulmánya szerint a sokáig megmagyarázhatatlannak tartott jelenséget a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim alacsony aktivitása okozza. Ez az enzim az agy izgalmi folyamatában játszik kulcsfontosságú szerepet. A túlságosan alacsony aktivitásból kifolyólag az alvó csecsemő nem ébred fel arra, hogy leáll a légzése, ez pedig fulladásos halálhoz vezet.

Forrás: Shutterstock

A friss felfedezés azt is igazolja, hogy a korábban fontosnak tartott megelőző lépések, mint a hanyattfekvés és a túlmelegedés kerülése, a játékok és a takaró kiságyból való eltávolítása ebben az esetben nem sokat érnek, bár a biztonságos alvás feltételeinek megteremtése továbbra is fontos minden csecsemő számára - írja Facebook posztjában Dobson Szabolcs gyógyszerész.

Az orvosok szerint a közeljövőben szűrni is lehet majd a SIDS szempontjából veszélyeztetett csoportot, így a bölcsőhalálos esetek nagy része megelőzhető lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.