Veszélyes vírus terjed világszerte: ezek a legfőbb tünetei

Forrás: CDC's Public Health Image Library -
tünetek majomhimlő terjedés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte egyre inkább terjed a majomhimlő, ami egy vírusos fertőzés. A tüneteivel nem árt tisztában lenni.

A majomhimlő nagyon ritka vírusfertőzés, amely nagyon nehezen terjed emberek között, az elmúlt időben azonban egyre több fertőzöttet regisztráltak szerte a világban, köztük több európai országban, például az Egyesült Királyságban, Portugáliában, sőt, most már Németországban is, ami a szakemberek figyelmét is egyre jobban felkeltette.

Németországban a közegészségügyért felelős Robert Koch Intézet már egy figyelmeztetést is kiadott a betegség terjedése miatt.

Elsősorban az orvosokat figyelmeztették arra, hogy bizonyos, bőrelváltozással járó megbetegedések mögött akár a majomhimlő is állhat.

A vírus hamarosan akár hazánkban is megjelenhet, így fontos tisztában lenni a tüneteivel, illetve érdemes tudni azt is, hogyan terjed az emberek között - írja a Blikk.

Majomhimlő által okozott kiütések egy 4 éves gyermeken Forrás: CDC's Public Health Image Library

A betegség lappangási ideje körülbelül 7-14 nap. A kezdeti tünetek jellemzően influenzaszerűek: például láz, hidegrázás, kimerültség, fejfájás és izomgyengeség, ezek után következik be a nyirokcsomók duzzanata, ami általában azt jelzi, hogy a szervezet felvette a küzdelmet a fertőzés ellen.

"A majomhimlő-fertőzést a már széles körben elterjedt himlővírusoktól a duzzadt nyirokcsomók kialakulása különbözteti meg"
– közölte a fertőzés megelőzésével és kezelésével foglalkozó szervezet (CDC).

Ezt követően a más himlővírusokra is jellemző kiütés következik be az arcon és a testen, beleértve a száj belsejét, valamint a kézfejet és a talpat is. A fájdalmas duzzanatok folyadékkal telnek meg, és gyakran a bőr gyulladása miatt vörös körök veszik körül. A CDC szerint ugyanakkor a kiütések két-három hét alatt megszűnnek.

"A kezelés általában tüneti, mivel nem állnak rendelkezésre specifikus gyógyszerek a vírus ellen. Van azonban egy vakcina, amellyel megelőzhető a betegségek kialakulása" – közölte Jimmy Whitworth, a London School of Hygiene & Tropical Medicine nemzetközi közegészségügyi professzora.

A szakértők szerint a majomhimlő vírus terjedéséhez nagyon szoros kapcsolatra van szükség egy már megfertőződött emberrel.

"A fertőzés a sérült bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül cseppfertőzéssel juthat be az ember szervezetébe"

– mondta Neil Mabbott, a skóciai Edinburgh-i Egyetem állatorvosi egyetemének immunpatológiai tanszékvezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.