Krími-kongói vérzéses lázzal került kórházba egy férfi, miután megcsípte egy kullancs

betegség Spanyolország Krími-Kongói vérzéses láz vérzéses láz kullancscsípés kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik legveszélyesebb halálos betegségével diagnosztizáltak egy spanyol férfit, akit a helyi védelmi minisztérium szállíttatott át egy másik kórházba múlt csütörtökön.

A középkorú férfit azután diagnosztizálták a krími-kongói vérzéses lázzal. hogy megcsípte egy kullancs. A betegséget többnyire kullancsok terjesztik, de átadhatják más állatok, valamint emberről emberre is terjedhet testnedvek, valamint fertőzött vér segítségével. A láz meglehetősen halálos, ugyanis a betegek közel harmada életét veszíti.

A krími-kongói vérzéses láz tünetei közt szerepel a láz, izomfájdalom, szédülés, hangulatingadozás, zavartság, illetve bevérzések jelentkeznek a szemen és a bőrön is – írja a DailyMail.

Forrás: dpa/AFP/Marijan Murat

A kórházban kezelt spanyol férfi állapota jelenleg stabil. Spanyolországban az első krími-kongói lázas fertőzést 2011-ben észlelték, 2016-ban azonban valaki bele is halt a csípés okozta szövődményekbe. Idén tavasszal Angliából jelentettek hasonló esetet, akkor egy nő került kórházba a lázzal, miután hazatért Ázsiából.

A vérzéses betegséget terjesztő kullancsfajta nemrég hazánkban is megjelent. Ha nem tudod, mit kell tenni kullancscsípés esetén, ide kattintva minden részletről tájékozódhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.