Ez a különbség a hüvelyfertőzés és a hüvelyszárazság között

Forrás: Shutterstock -
Cikatridina2022 hüvelyfertőzés Cikatridina hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hüvelyfertőzése már szinte minden felnőtt nőnek volt, ám nem biztos, hogy az odalent megjelenő kellemetlen tünetek minden esetben fertőzést jeleznek. A hüvelyszárazság olyan gyakori probléma, amelyet sokan nem ismernek fel. Nézzük, melyek a különbségek, milyen panaszokat okoz egy hüvelyi fertőzés és a hüvelyszárazság!

A hüvelyszárazság és a hüvelyi fertőzés tüneteit nagyon sokan összekeverik. Az érintettek nem fordulnak orvoshoz, otthon próbálják meg kezelni magukat, a gyógyulás pedig a helyes diagnózis ismerete nélkül elmarad. A kezeletlen betegségnek azonban súlyos szövődményei lehetnek. Lássuk, honnan ismerhetjük fel, hogy hüvelyfertőzéssel vagy hüvelyszárazsággal van-e dolgunk!

Meglepő dolog is okozhatja az intim panaszokat Forrás: Shutterstock

A hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság kialakulásának hátterében a legtöbbször hormonális változások állnak, amelyek nem csak a változókorban fordulnak elő. A problémát okozhatja sok minden, ami felborítja a hormonháztartást, például egy drasztikus fogyókúra, de jelentkezhet tartós stressz hatására is. Fogamzásgátló szedése, endometriózis, cukorbetegség vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése ugyancsak kiválthatja a panaszokat. A hüvelyszárazság tipikus tünete, hogy szex közben, a megfelelő hosszúságú előjáték hatására sem termelődik a hüvelyben nedvesség. Az aktus emiatt fájdalmas lehet. A hüvelyszárazság tünetei enyhíthetők hormonmentes hüvelyi készítmények rendszeres használatával. Ezek a készítmények hidratálják és helyreállítják a hüvelyhámot. Kevesen tudják, hogy a kezeletlen hüvelyszárazság miatt védtelenebb, sérülékenyebb a hüvelyhám, ezért könnyebben, gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések.

A hüvelyi fertőzések

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája lehet, leggyakrabban baktérium vagy gomba okozza őket. Bakteriális fertőzés esetén a hüvely kórokozókkal szembeni védelmét biztosító Lactobacillusok száma valamilyen okból csökken, a többi baktérium elszaporodik, ez pedig a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához vezet. Ilyenkor bőséges, kellemetlen szagú, szürkésfehér színű hüvelyi folyás jelentkezik. Ha a bakteriális fertőzés kezeletlen marad, akkor méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladássá fajulhat. A bakteriális vaginózist általában antibiotikummal kezelik, de a kúra elengedhetetlen része, hogy a hüvelyflóra egyensúlyát visszaállítsuk.
A gombás eredetű hüvelyi fertőzést, azaz a hüvelygombát sárgás-fehéres folyás kíséri, amelynek állaga gyakran túrós. A szeméremtest ég, viszket. Ennél a problémánál is fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, és a gombák kiirtása mellett a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállításáról is gondoskodjunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.