Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

Forrás: pixabay.com -
gyermekorvos influenza figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén az várható, hogy intenzívebben fog visszatérni - tudatta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Azt írták, hogy az influenzaszezon kezdete itthon általában október végére, november elejére tehető, de már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál, különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel. Jelezték, hogy bizonyos tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.
Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, a hidegrázás, a köhögés, a torokfájás, az izomfájdalom, a fejfájás, a fáradékonyság. A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap.

Intenzívebb lesz az idei influenzaszezon Forrás: pixabay.com


Fontosnak tartották kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések mintegy 80 százalékáért.
Hangsúlyozták: az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, és mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára. Hozzátették, hogy a gyerekek számára tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, amelynek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.