A hideg idő “téli vaginát” okozhat, és ez nagyon rossz hír a szexuális életünk számára is

száraz levegő téli vagina kiszáradt bőr magazin hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fagyos tél beköszöntével nem csupán kiszáradt szájjal és kézzel kell számolnia a nőknek, hanem a téli vaginával is. Talán még nem is hallottál erről a jelenségről, mégis, a nők nagy százalékát érinti a probléma.

Rengeteg szépség van a téli időszakban. A karácsony, a szép fények, a forralt bor, a havas tájak. Azonban a hideg idő beköszöntével több nehézséggel is szembe kell néznünk: folyamatosan elektromosságtól szálló haj, kiszáradt bőr, téli depresszió - és ezek mellé sok nő grátiszként megkapja a hüvelyszárazságot is.

A zimankós télben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne fagyjunk meg. Forró fürdőt veszünk, felnyomjuk a fűtést, az összes pulcsit magunka aggatjuk, hogy növeljük a komfortérzetünket. Pont ezek a szokások - még csak nem is pusztán a hideg időjárás - felelnek intim testrészünk szárazságáért, ami akár a szexuális együttléteket is igen fájdalmassá teheti.

A téli vaginának több is tünete van, íme:

  • - kellemetlen, égő, irritáló érzés
  • - fájdalmas szex
  • - az orgazmus elérése a megszokottnál sokkal nehezebb
  • - megváltozik a vagina színe
  • - sűrűbb mosdólátogatás
  • - ismétlődő húgyúti fertőzések
    Forrás: Shutterstock/Doucefleur

És hogy mit lehet tenni a probléma megoldásának érdekében?

Minden nap egy alma(lé)...

A téli vagina egyik kiváltó oka a hormonháztartás felborulása. Ezt az egyensúlyt megfelelő diétával meg lehet előzni, például segít, ha magas fitoösztrogén-tartalmú ételeket fogyasztunk.

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek a női nemi hormonokhoz hasonlóan a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni és ott hatást kifejteni.

Fitoösztrogénben gazdag ételek például az almalé, a cseresznye, a lenmag és más olajos magvak.

Édesburgonya és répa

A narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök sok béta-karotint tartalmaznak, amit a szervezet A-vitaminná alakít, ez pedig jó hatással van a nemi szervek egészségére is.

Forrás: Shutterstock//Brent Hofacker

Kókusztej

A csodálatos kókusztej segít a különböző bakteriális- és hüvelyfertőzések természetes elkerülésében.

A száraz levegő rossz

Ahogy fűtjük a lakást, egyre szárazabbá válik a levegő, ami a bőr kiszáradásához vezet - igen, az intim részeken is. Hogy ezt ellensúlyozzuk, érdemes beszerezni egy párologtatót, de az is elég, ha egy tál vizet helyezel a radiátorra.

Kerüljük a stresszt

A stressz testünk működésének minden egyes pontjára negatívan hat, így nem meglepő, hogy a hüvelyszárazság kialakulásában is van szerepe. Mindegy, hogy meditálunk vagy jógázunk, esetleg más technikánk van a nyugalmunk megőrzésére, csak csináljuk!

Mozogjunk

A rendszeres mozgás szintén segít a stressz és a depresszió legyőzésében, továbbá serkenti a vérkeringést, amely segíti a szív és a vagina egészségének megóvását, valamint a szexuális funkciókat.

Forrás: Shutterstock/Dusan Petkovic

Mellőzzük a parfümöt

Pontosabban a parfüm tartalmú szappanokat, tusfürdőket, habfürdőket. Az ezekben található illatanyagok irritálhatják a bőrt.

Ne tisztítsd túl!

A higiénia fontos, de nem szabad túlzásba esni a tisztálkodással. Napi két zuhanyzás például már megzavarhatja a baktériumok egyensúlyát az egész testünkben, különösen az intim tájékon.

Ne ignoráld a viszketést!

Bár ez pontosan egy olyan téma, amiről sokan jobban szeretnek nemhogy hallgatni, de inkább nem is gondolni rá: fontos, hogy odafigyeljünk testünk effajta jelzéseire. Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, inkább forduljunk orvoshoz ahelyett, hogy egyedül próbálunk dűlőre jutni a problémával. Ha ignoráljuk, mert hosszú távon sokkal több kárt okozhatunk magunknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.