Influenzaszerű tünetek sújtják az embereket: Novák Hunor szerint ez nem véletlen

Forrás: Dr. Novák Hunor -
láz Novák Hunor vírusfertőzés köhögés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaly év végén robbanásszerűen elszaporodtak a felső légúti megbetegedések hazánkban. Dr. Novák Hunor elmondta: ez nem véletlen, a lezárások után most meg kell birkóznunk az újult erővel támadó vírusokkal. 

A megbetegedések tünetei igen változatosak: láz, torokfájás, makacs köhögés, és természetesen a gyerekeket sem kímélik a kórokozók. Ennek kapcsán Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász a TV2 Mokkának elárulta: télen alapvetően sok a betegség, és bár ezt sokan negatívumként élik meg, a betegségeknek erősítik is a gyerekek immunrendszerét. Tehát ez egy szükséges "rossz", hiszen meg kell ismerkedniük a vírusokkal.

"Az elmúlt években, mikor a koronavírus miatt lezárások voltak, maszkot hordtunk, jobban figyeltünk a fertőtlenítésre, kézmosásra, távolságot tartottunk, nagyon sok vírussal szemben elvesztettük az immunitást, pl. ilyen az RSV vírus is, ami ráadásul csecsemőkre nagyon veszélyes, és súlyos esetben akár kórházba is kerülhetnek légzési elégtelenség miatt. Tehát összességében azért ilyen sok a megbetegedés, mert idén sok sok vírus újult erővel tud támadni. Sajnos, ez az élet velejárója" – mondta az orvos.

Dr. Novák Hunor kiemelte: a Covidhoz hasonlóan a többi vírus elkerülésében is segíthet például a maszk viselése, a sűrű kézmosás, de a legfontosabbak a védőoltások.

"A másik pedig, amiről nagyon megfeledkeznek a szülők is, az az alvás, az alvás minősége. Az alvás az egy rettentő fontos dolog az immunrendszer szempontjából, és ezzel érdemes lenne foglalkozni, főként kisgyermekek esetében."

Hozzátette, érdemes torokgyulladásra pl. húslevest vagy mézet enni, de gyerekeknél csak 1 éves kor felett szabad alkalmazni. A legtöbbet használó gyógyszer az ibuprofen és a paracetamol hatóanyagú gyógyszerek, vagyis az egyszerű lázcsillapítók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.