Kiderült: agyvérzést okozhat a koronavírus a várandós nőknél

Forrás: Shutterstock -
agyvérzés koronavírus várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss kutatások igazolták, hogy a koronavírus át tud terjedni várandós nőknél a magzat agyszövetére is, ami akár agyvérzéshez is vezethet.

A kutatás során Marco Massimo, a King's College London munkatársa és kollégái 661 olyan mintát elemeztek, amelyet 2020 júliusa és 2022 áprilisa között vettek megszakított terhességek során.

Kiderült, hogy a vizsgált elemek közül 26-nál vérzést állapítottak meg, ráadásul ezek közül mindegyik esetben kimutatható volt a koronavírus a magzat szervezetében.

"Bár a fejlődő agyban időnként előfordulnak vérzések, rendkívül szokatlan, hogy 21 hónapon belül ennyi eset forduljon elő. Fontos, hogy kivizsgáljuk azokat a gyermekeket, akik születés előtt ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek, hogy megállapíthassuk, vannak-e tartós idegfejlődési hatások" - magyarázta a szakértő.

Agyvérzést okozhat a koronavírus a várandós nőknél Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint az agyba beszivárgó immunsejtek számának növekedése összefüggésben állhat a szövetkárosodással. Arról azonban nincs információ, hogy a vérzés az anya vagy a magzat betegségének közvetlen eredménye-e, de mindenesetre aggodalomra ad okot - írja a Science Alert.

"A vizsgált tanulmány rávilágít arra, hogy a terhes nőket be kell oltani a koronavírus elleni vakcinákkal, így elkerülheti az anya és a baba is a káros szövődményeket" – mondta Lucilla Poston , a londoni King's College fiziológusa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.