Mit tehetünk hüvelyszárazság esetén? Tévhitek és gyógymódok

Forrás: Shutterstock -
CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyszárazság nagyon sok nőnél jelentkezhet, és nem csupán azért, mert a változókorba lépett. Többféle, olykor meglepő oka is lehet a kialakulásának – habár elsőre csak apróbb kellemetlenségnek tűnhet, komoly hatással lehet egyebek között a szexuális életre is. Mit tehetünk, ha hüvelyszárazsággal küzdünk?

A hüvelyszárazság kortól függetlenül kialakulhat a nőknél. A leggyakoribb, de korántsem az egyetlen oka a menopauza. A hüvelyszárazságot semmiképp nem szabad félvállról venni, ugyanis komoly szövődményekhez is vezethet. Normális esetben a hüvely falát vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelynek termelődéséért az ösztrogén nevű hormon felel. Szintjének csökkenése hüvelyszárazsággal jár, emiatt sérülékenyebb és a fertőzésekre hajlamosabb lesz ez az intim terület. Azoknál a nőknél, akik hüvelyszárazsággal küzdenek, meglehetősen gyakori a húgyúti fertőzések kialakulása, a vizeletürítés közben tapasztalható égő, viszkető érzés, és a szex is fájdalmas lehet. A hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazság tehát sok kellemetlenséggel jár, kialakulásáért felelős lehet a stressz, a hormonális fogamzásgátlók szedése, a diéta vagy az evészavarok, megjelenhet terhesség és szoptatás alatt, de a daganatellenes kezelések (kemo-, vagy sugárterápia) mellékhatásaként is jelentkezhet.

A hüvelyszárazság kortól függetlenül kialakulhat a nőknél Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen, mi az, ami működik, és mi nem?

1. A síkosító csak tüneti kezelés

Tévedés azt hinni, hogy a síkosító használata megoldás lehet a hüvelyszárazságra: az csak az együttléteket megkönnyítő, pillanatnyi segítséget nyújt. Ha a tünetek jelentkeznek, mindenképpen fel kell tárni a kiváltó okokat, és a hüvely állapotát helyreállító gyógymódot alkalmazni.

2. Hormonmentes hüvelyi készítményekkel is enyhíthetők a panaszok

A legtöbb esetben az orvos hormonokkal kezeli a hüvelyszárazságot is, azonban ez nem mindig lehetséges. Vannak olyan helyzetek, amikor a hormontartalmú készítmények alkalmazása kifejezetten ellenjavallt, például szülés után, ilyenkor érdemes a hormonmentes hüvelyi készítményeket, kúpokat használni. Ezek a változó összetételű, például gyógynövényeket, tejsavat, hialuronsavat tartalmazó patikaszerek ápolják a kiszáradt hüvelyhámot, és hozzájárulnak a sérült szövetek gyorsabb regenerálódásához. A síkosítókkal ellentétben nem alkalomszerűen, hanem kúraszerűen kell használni őket.

Hormonmentes hüvelyi készítményekkel is enyhíthetők a panaszok Forrás: Shutterstock

3. Intimlézer-kezelés

Bár az áruk sajnos elég magas, az intimlézeres kezelések több nőgyógyászati probléma esetén is segíthetnek, ilyen a hüvelyszárazság és az inkontinencia is. A kezelés hatására a száraz hüvelyfal visszanyeri rugalmasságát és nedvességét, ezáltal megszűnnek a panaszok. A kezelést 2-3 alkalommal kell megismételni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.