Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hogy fittebb legyél: ingyen is sokat tehetsz magadért

magazin egészség mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arra, hogy ne mozogjunk, mindig van egy jó indok, azonban eljön az a pont mindenki életében, amikor már nem azért fontos a mozgás, hogy meglegyen az álomalak, hanem az egészségünk megőrzése érdekében.

Tény: az edzőterem drága, a különféle sportokhoz a mindenféle felszerelés pedig szintén költséges. Nem mindenkinek van ideje arra, hogy munka előtt, hajnalban még letoljon egy edzést, munka után pedig az energia a kérdéses, ráadásul ott vannak a mindenféle egyéb, felnőtt élettel járó feladatok, mint a bevásárlás, főzés, takarítás, párkapcsolat, gyereknevelés. Így az a mondat, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen, csak féligazság.

Azonban még ha szoros is az időbeosztás, érdemes tudatosítani magunkban, hogy ha nem mozgunk, a testünk szépen lassan elkezd fájni, leépülni, és ez csak egyre rosszabb lesz az idő múlásával. Kifogásokat mindig lehet találni, hogy miért nem emeljük meg a fenekünket a kanapéról, de sokkal jobb, ha ehelyett okosan, a saját időbeosztásunkhoz igazítva kezdünk aktívabb életet élni.

Tedd le az autót és sétálj

Persze, akiknek minden egyes nap nagy távokat kell utaznia, nem fog elsétálni napi kétszer a város egyik végéből a másikba, de mindenki tegye a szívére a kezét: sokkal többször ülünk az autónkba, mint az valóban indokolt lenne. Oké, hogy kényelmesebb, egyszerűbb, de ha autó helyett a "lábbuszt" választod, az jót tesz a szív- és érrendszernek, égeti a kalóriákat, erősíti a csontokat, javítja a vérkeringést és növeli az állóképességet is. Ráadásul teljesen ingyen van.

Ha autó helyett a "lábbuszt" választod, az jót tesz a szív- és érrendszernek, égeti a kalóriákat Forrás: Shutterstock

Ne ücsörögj egész nap a munkahelyeden

Csak állj fel. Az állás szintén javítja az anyagcserét, csökkenti az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, égeti a kalóriákat és javítja a vérkeringést. Ma már sok olyan munkahely van, ahol állítható asztalok vannak, amelyeknél lehet állva munkát végezni, így, ha van rá lehetőség, mindenképp érdemes élni vele. De ha nem, akkor is érdemes legalább 30 percenként felállni egy kicsit.

Sok kicsi sokra megy

Nem kell minden áldott nap másfél-két órát tölteni az edzőteremben az egészség megőrzése érdekében. A legkisebb mozdulatok is energiát igényelnek, mint pár karemelés, a láb lóbálása, vállkörzés, akármi, ami mozgás. Például a rendetlenség elpakolása, a dolgok felszedése a padlóról is számít.

A házimunka is ér

Azok a mozdulatok, amelyeket ágynemű húzáskor, ágyazásnál, felmosásnál, mosogatásnál, teregetésnél, hajtogatásnál stb. stb. végzünk, ugyanúgy mozgásnak számítanak. Szóval legközelebb, ha se edzeni, se felporszívózni nincs kedvünk, talán könnyebb lesz rávenni magunkat, ha tudjuk, hogy egy alapos takarítással akár egy edzést is kipipálhatunk.

Egy alapos takarítással akár egy edzést is kipipálhatunk Forrás: Shutterstock

Lépcsőzz

Naná, hogy nagyon csábító a lift. Akár a munkahelyen, akár az otthonunkban könnyű elcsábulni, amikor fel kéne sétálni a harmadik emeletre, és inkább hívni a liftet: pedig a lépcsőzés nagyon jó például a fenék feszesítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.