Ne sanyargasd magad! Így tarthatod könnyedén kontroll alatt a súlyodat

súly diéta magazin fogyókúra Kontroll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg még mindig vannak páran, akik kitartanak az olyan újévi fogadalmak mellett, mint a fogyókúra vagy az "álomsúly" elérése.

Tele van az internet különféle, magukat hatásosabbnál hatásosabbnak nevező, általában sanyargató, tápanyagszegény diétákkal, amelyeket talán szerencsére ma már egyre kevesebben követnek. Ha azonban valakinek eltökélt szándéka, hogy leadjon vagy épp felszedjen pár kilót, és meg is tartsa az ideális súlyát, még mindig vannak kevésbé brutális, de cserébe hatásos praktikák.

Legyen egy célod

Fogalmazd meg magadnak pontosan a céljaidat és az ahhoz vezető utat. Ha csak elkezdesz koplalni a nagyvilágba, inkább fog visszaütni, mint hatásosnak bizonyulni.

Fogalmazd meg magadnak pontosan a céljaidat és az ahhoz vezető utat Forrás: Shuttersock

Dobd el a mérleget

Használj helyette mérőszalagot. A mérleggel az a probléma, hogy az izom nehezebb a zsírnál, így hiába lettél vékonyabb és egészségesebb, csak azt fogod látni, hogy többet mutat a mérleg. A mérőszalaggal ezzel szemben sokkal pontosabban nyomon lehet követni a változást.

Fotózd magad

Ez egy másik jó módszer, amivel szépen lehet dokumentálni a tested változását. A fotókat nem kell megmutatni másoknak, de célszerű bugyiban és melltartóban készíteni őket, hogy minél pontosabb képet kapj az aktuális helyzetről.

Számold a kalóriákat

Kalóriadeficit nélkül nincs fogyás, ha pedig figyelemmel követed, hogy hány kalóriát viszel be a szervezetedbe nap mint nap, könnyebb lesz elérni az áhított súlyt.

Tervezd meg az étkezést

Megkönnyíti a kalóriaszámlálást, és azt is, nehogy olyan helyzetbe kerülj, hogy kopog a szemed az éhségtől, de közel s távol csak zsírban tocsogó, egészségtelen ételek vannak, ezért kompromisszumot kell kötni. Plusz könnyebb betervezni az időnkénti zsírban tocsogó, egészségtelen, de cserébe nagyon finom ételeket is, így elkerülve a felesleges bűntudatot.

Tervezd meg az étkezést,és számold a kalóriákat Forrás: Shutterstock

Legyél mozgásban

Tervezd meg előre, hogy mikor és mit fogsz edzeni, ne bízd magad a véletlenre, mivel úgy sokkal nehezebb nekiállni. Emelett ragadj meg minden alkalmat a mozgásra: amikor lehet, autó vagy tömegközlekedés helyett válaszd a sétát, menj el biciklitúrára, úszni vagy táncolni. Találj magadnak olyan mozgásformákat, amiket azért végzel, mert jól esik, és nem azért, mert "muszáj".

Vedd fel a harcot az étkezési zavarokkal is

A testünk állapota szorosan összefügg a mentális állapotunkkal is, ezért ha úgy érzed, hogy a probléma első körben inkább a fejedben van, például képtelen vagy abbahagyni az evést, ha egyszer elkezdted, talán érdemes lenne szakember segítségét kérned. Ez ma már egyáltalán nem ciki, sőt inkább felelős döntés.

Elegendő alvás

Ma már bizonyított, hogy az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet, az étvágy növekedéséhez és magasabb stressz-szinthez.

Az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet Forrás: Shutterstock/Storytime Studio

Ne hagyj ki étkezéseket

A koplalás nem segít a fogyásban, de abban igen, hogy a szervezetünk túlélő üzemmódba kapcsoljon, és ha ételhez jut, azt gyorsan elraktározza, ezzel segítve az elhízást. Ráadásul a mindig éhes ember könnyebben eszi túl magát.

Figyelj oda a cukorbevitelre

Például az üdítőitalok, enerigaitalok, bolti gyümölcslevek rengeteg cukrot tartalmaznak, ami egyrészt egészségtelen, másrészt pedig a legjobb diétát is tönkreteszi. Emellett érdemes odafigyelni arra, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszerben, konzervekben, pékárukban stb. van hozzáadott cukor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.