Sok nő számára okoz időről időre problémát a hólyaghurut, amit általában „felfázásként" emlegetünk. Vannak, akik kevésbé fogékonyak rá, és akadnak olyanok is, akik évente többször megbetegszenek. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor íme néhány praktika, ami segít megelőzni a fájdalmas tüneteket. 

A felfázás hirtelen fellépő kellemetlen tünetekkel, erőteljes, sürgető és gyakran visszatérő vizelési ingerrel jár. Pisilés közben égető érzést tapasztalhatunk, a vizelet zavarossá, kellemetlen szagúvá válhat, valamint az alhasi nyomásérzés és medencetáji diszkomfortérzés is gyakori. Súlyosabb esetben hőemelkedés vagy láz ugyancsak előfordulhat, vér is megjelenhet a vizeletben. Ilyen esetekben mielőbb forduljunk orvoshoz!

Hogyan védekezhetünk ellene?

 

1. Szeretkezés után fontos a vizeletürítés  

Szexuális együttlét során a végbéltájékon található baktériumok könnyen belesodródhatnak a húgycsőbe. A fertőzés megelőzése érdekében az intim együttlét előtt és utána is erősen ajánlott a vizeletürítés, amely segít elkerülni, hogy a hólyagba esetleg feljutó kórokozók ott elszaporodjanak. A szex után jelentkező hólyaghurutot „nászutas betegségként" is szokás emlegetni.

Szeretkezés után fontos a vizeletürítésForrás: Shutterstock

 

2. Figyeljünk a folyadékpótlásra!  

A rendszeres folyadékfogyasztás az egészségünk megőrzése mellett a hólyaghurut elkerülése érdekében is elengedhetetlen. Erősen ajánlott a napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvíz bevitele, ellenkező esetben csökken a vizeletürítések száma, ezáltal a kórokozóknak több idejük marad a húgyhólyag falán megtapadni és elszaporodni.

 

3. Ne tartogassuk a vizeletet, időben menjünk el mosdóba!  

Soha(!) ne tartsuk vissza a pisilést! A hólyagban hosszasan tartogatott, pangó vizelet ideális körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához, ami miatt könnyen kialakulhat húgyúti fertőzés. Az sem megoldás, hogy kevesebbet iszunk, hogy majd ne kelljen vécére mennünk. A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a termelődő vizelet átmossa a hólyagot, így megakadályozva a baktériumok megtelepedését.

Ne tartogassuk a vizeletet, időben menjünk el mosdóba!Forrás: 123rf.com

 

4. Fogyasszunk áfonyát!  

Az áfonya tartalmazhat olyan összetevőt, amely megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyutak falához tapadjanak, emellett magas vitamin és antioxidáns tartalma erősítheti az immunrendszert, így jobban ellenállunk a különböző fertőzéseknek - írja a Mindmegette.