Egy a félmillióból: ikertestvért műtöttek ki egy kislány agyából

Forrás: Thinkstock -
műtét parazita iker érdekesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tanulmány szerint sikeresen eltávolították egy egyéves kislány agyából saját ikertestvérének maradványait. A szülők akkor kezdtek gyanakodni, mikor észlelték, hogy a gyermek motoros képességei nem fejlődnek rendesen, mozgásproblémákkal küzd, valamint fejmegnagyobbodást is diagnosztizáltak nála.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az elváltozást egy „rosszul alakult monochorionos diamniotikus ikertestvér" okozta: a magzatok egykor ugyanazon a méhlepényen osztoztak, de külön magzatburokkal rendelkeztek.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A parazitaikerség jelensége, amikor az egyik magzat a másikat beburkolja, rendkívül ritka, 500 000 élveszületésből 1 esetben fordul elő. A ki nem fejlődött testvér általában a másik magzat hasában jelenik meg, de ebben az esetben a gyerek fejébe került.

A rendellenesség valószínűleg a megtermékenyítés után röviddel történhetett: a kicsiknek két különálló magzattá kellett volna fejlődniük, de összeragadtak és ez okozta a problémát.

Az eltávolítás és a képalkotó eljárások során megállapították, hogy a parazitaiker már – nyitott – gerincoszloppal, felső végtagokkal, ujjszerű kinövésekkel és két lábcsonttal rendelkezett. A tanulmány nem tér ki arra, hogy a műtét után mi lett a kislánnyal, de a sikeres beavatkozás reményt adhat a hasonló esetekben érintett gyerekek számára – írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.