Elképesztő tények a női testről, amiket talán te sem tudtál

női test biológia érdekesség magazin
5+1 kevésbé ismeretes tény.

Az emberi test kifejezetten érdekes és összetett, azonban a női test különösen sok egyedi tulajdonsággal rendelkezik. Íme néhány érdekesség, amelyekről talán te sem hallottál még.

1. Gyorsabb a szívverésük, mint a férfiaké

Nyugalmi állapotban átlagosan 78-as pulzus mérhető egy nőnél, míg a férfiaknál ez kb. 70. A nők szíve általában kisebb, ezért kisebb erőkifejtésre képes, emiatt pedig keményebben kell dolgozniuk, hogy ugyanannyi vért pumpáljanak ki.

A nők szíve általában kisebb, ezért kisebb erőkifejtésre képes Forrás: Shutterstock/Alphaspirit.It

2. A nők hőmérsékletérzékelése sokkal pontosabb, mint a férfiaké

A női test sokkal érzékenyebb a hőmérséklet-változásokra. Ez abból fakad, hogy a nők hőeloszlása kiegyensúlyozatlanabb, mivel több testzsírral rendelkeznek, mint a férfiak.

3. Jobb a memóriájuk

Az emberek arcának megjegyzése sokaknak jelent kihívást, ám a nőknek általában kevésbé problémás, mint a pasiknak. Több tanulmány is vizsgálta már ezt, és többségében a nők érnek el jobb eredményeket a különféle memóriateszteken. Ez nemcsak arcokra vonatkozik, hanem tárgyakra, számokra, listákra és hallott szövegekre is.

4. A női agy könnyebben vált át az egyik feladatról egy másikra

A nők agya sokkal hatékonyabb, amikor több feladat párhuzamos futtatásáról, vagy a feladatok közötti váltásról van szó. A nők tehát sokkal inkább alkalmasak a multitaskingra, mint a férfiak. Ennek valószínűleg evolúciós oka van, hiszen a nők életében a háztartásvezetés és a gyermeknevelés folyamatosan futó programok, amelyek sok esetben fedik egymást.

5. A nőknek jobb az ízérzékelése

A nőknek általában jobb az ízérzékelése, mint a férfiaknak. Egyes elméletek szerint emögött is evolúciós okok húzódnak, hiszen a nők feladata volt az ételkészítés és a kicsik táplálása.

A nőknek általában jobb az ízérzékelése Forrás: Shutterstock/Lenetstan

+1. Nagyobb esélyük van a túlélésre súlyos sérülések esetén

A nők hosszabb élettartamának egyik valószínű magyarázata lehet az, hogy nagyobb esélyük van a sérülések, balesetek túlélésére. A kutatók olyan betegadatokat vizsgáltak, akik traumatikus sérüléssel kerültek kórházba, és azt találták, hogy a 13 és 64 év közötti nők sokkal nagyobb eséllyel élnek túl ilyen eseteket azokhoz a férfiakhoz képest, akik hasonló okok miatt kerültek kórházba.

Ez történik a testeddel, ha sokat maszturbálsz (18+)

Szakértők szerint akkor is érdemes rendszeresen kényeztetni magunkat, ha van férfi az életünkben. Kilenc oka is van, hogy miért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.