Elkeserítő a fogaink állapota - itt a megoldás!

Forrás: Freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szájüregi egészségünk sokkal fontosabb, mint gondolnánk, hiszen fogaink nagyban befolyásolják általános egészségi állapotunkat. Ha időben felkeressük fogorvosunkat, a fogászati betegségek kezelése ráadásul kevesebb komplikációval és költséggel jár. Mit kell tudni a tudatos szájápolásról, hogy megóvjuk fogaink szépségét és egészségét?

Mi a helyzet a magyarok fogaival? Eláruljuk: katasztrofális!

Egy 2010-es uniós felmérés szerint a magyarok csupán 19%-a rendelkezik teljes fogsorral, a lakosság 8%-a pedig fogatlan. Hazánkban az emberek 30%-a szenved közepes vagy súlyos fogágybetegségben, 65 éves korára pedig a magyarok harmada veszíti el az összes fogát. Minek köszönhetők ezek az elkeserítő adatok? Az elégtelen szájhigiéniának, illetve a fogászati vizsgálatok mellőzésének.

Pedig a megfelelő szájhigiénia létfontosságú személyes jóllétünk és egészségünk megőrzése érdekében, hiszen a kezeletlen szájbetegségek növelhetik bizonyos betegségek kockázatát. A rossz szájhigiénia fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet, és összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a rákkal és a cukorbetegséggel is.

Forrás: Freepik

A szájbetegségek jelei

Nem szabad addig várni, amíg a tünetek jelentkeznek, hogy felkeressük a fogorvost, hiszen ha évente kétszer meglátogatjuk, az többnyire elég ahhoz, hogy időben észrevegye és azonnal kezelje a problémákat.

Ha viszont az alábbi, fogászati problémákra utaló panaszok bármelyikét tapasztaljuk, akkor ne késlekedjünk, minél hamarabb kérjünk időpontot a rendelőbe:

  • fekélyek, sebek vagy érzékeny területek a szájban, amelyek egy-két hét után sem gyógyulnak be;
  • vérző vagy duzzadt íny fogmosás vagy fogselyem használata után;
  • krónikus rossz lehelet;
  • fájdalom rágás vagy harapás közben;
  • hirtelen fellépő érzékenység hidegre és melegre;
  • meglazult fogak;
  • visszahúzódó íny.

A fogászati és szájüregi problémák megelőzése

Fogaink egy életen át tartó gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, valamint azt, hogy odafigyeljünk a napi szokásainkra, de nem lehet megspórolni egy jó fogászat felkeresését sem. Mire ügyeljünk, ha szép és egészséges fogsort szeretnénk?

  • Legalább naponta kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel!
  • Legalább naponta egyszer használjunk fogselymet, illetve fogköztisztító kefét!
  • Félévente végeztessünk fogkő-eltávolítást!
  • Kerüljük a dohányzást!
  • Kövessünk rostban gazdag, zsír- és cukorszegény étrendet, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz!
  • Korlátozzuk a cukros nassolnivalók és italok fogyasztását!

Mire ügyeljünk nőként?

Nőként életünk különböző szakaszaiban a változó hormonok miatt számos szájüregi egészségügyi probléma kockázatának vagyunk kitéve. A terhesség alatt a megnövekedett hormonok befolyásolhatják a szájban termelődő nyál mennyiségét, ami fogszuvasodáshoz vezethet, míg a menopauza idején az ösztrogén alacsonyabb mennyisége növelheti az ínybetegségek kockázatát.

Sajnos, a megfelelő szájápolás mellett is kialakulhatnak nem kívánt fogászati betegségek, amelyeket többek közt a konzerváló fogászat (fogmegtartó kezelések) segítségével lehet orvosolni, amennyiben időben felkeressük a fogorvosi rendelőt.

Forrás: Freepik

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljenek. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenben megmutatkozik.

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségében is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.