Mammográfia: mesterséges intelligencia helyettesítheti a radiológust

Forrás: 123rf.com -
szűrőprogram szűrés radiológus mesterséges intelligencia emlőrák
Az emlőrák a nőknél előforduló leggyakoribb daganat, ám a mammográfiás szűrőprogramokkal már nagyon korai stádiumban felismerhető és kezelhető. A számos országban kritérium a képek kettős értékelése, más néven "kettős olvasás", ami azt jelenti, hogy általában minden felvételt két radiológus néz meg. Svéd kutatók azt vizsgálják, hogy a diagnosztikába bevonható-e, és ha igen, akkor hogyan a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligencia lehetséges felhasználási lehetőségei az elmúlt időszakban rohamosan tágultak. Meglepő, de kutatók úgy vélik, hogy mammográfiás szűrések esetében is szóba jöhet az AI a jövőben. Ez azért lenne jó, mert egy mesterséges intelligencia által támogatott program csökkentené a radiológusok leterheltségét, valamint azt is remélik tőle, hogy több daganatot is felfedezhetnek általa.

45 felett mindenkinek ajánlják az orvosok a mammográfiát: az időben észrevett mellrák nagy eséllyel gyógyíható Forrás: 123rf.com

Az első randomizált és ellenőrzött vizsgálatban a Lundi Egyetem kutatói 80 000 nőt vontak be, annak eredménye pedig a The Lancet Oncology folyóiratban jelent meg. A nők fele egy mesterséges intelligencia által támogatott szűrésen esett át, a többi nő egy hagyományos, kettős értékesen vett részt.

"A mesterséges intelligencia alkalmazása 20 százalékkal több rákos megbetegedést mutatott ki a szokásos szűréshez képest anélkül, hogy befolyásolta volna az álpozitív eredményeket" - idézi a Kurier Kristina Langot, a kutatás vezetőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.